Wanneer u een lening wilt aangaan maar hiervoor liever niet aanklopt bij een bank dan zijn er andere mogelijkheden voor het verkrijgen van een krediet.

Op het internet vindt u verschillende bedrijven die voor de meest uiteenlopende doeleinden een lening kunnen verstrekken. U kunt een lening aanvragenvoor de aankoop van een auto, renovatie van uw woning, een huwelijk of vakantie of een persoonlijk krediet.

Via het internet

Op het internet vindt u veel aanbieders van leningen. Er wordt geadverteerd met de opmerking dat u geld kunt lenen zonder dat er vragen worden gesteld over uw financiële situatie en uw kredietwaardigheid. Sommigen garanderen u dat u het gewenste bedrag binnen 24 uur op uw rekening heeft staan. Dat klinkt natuurlijk zeer aantrekkelijk wanneer de wasmachine stuk is en liefst zo snel mogelijk moet worden vervangen. Maar het risico bestaat dat u in zee gaat met een malafide geldverstrekker en dan loopt u de kans dat u in financiële problemen geraakt die u niet meer kunt overzien. Het is dus in alle gevallen zaak om u goed te informeren alvorens u een lening aangaat.
Rentepercentages

U doet er goed aan om voordat u een lening afsluit de gehanteerde rentepercentages goed te vergelijken. Zeker bij een groter bedrag kan het verschil in te vergoeden rente op uw lening flink oplopen. Op het internet kunt u websites vinden waar u eenvoudig meerdere aanbieders van leningen kunt vergelijken. Deze websites geven ook een overzicht van de gemiddeld gehanteerde rentepercentages zodat u kunt berekenen hoe veel een lening van het door u gewenste bedrag u uiteindelijk inclusief de te betalen rente gaat kosten.

Doel van de lening

Het te hanteren rentepercentage is afhankelijk van het doel van de lening. De geldverstrekker zal in sommige gevallen willen weten waarvoor u het geld gaat besteden. Dit kan een voordeel opleveren, want sommige leningen zijn goedkoper. Wilt u bij voorbeeld geld lenen om uw woning te voorzien van muurisolatie, dubbele beglazing dan komt u bij sommige geldverstrekkers in aanmerking voor een lager rentepercentage. Deze zogenaamde renovatielening of groene lening is goedkoper omdat u maatregelen neemt die gunstig zijn voor het milieu. Daarnaast maakt het uit of u van het geleende geld een auto koopt of dat u een verre vakantie wilt gaan doen. Een auto kan dienen als onderpand mocht u de lening onverhoopt niet terug kunnen betalen. De geldverstrekker zal dan in sommige gevallen genegen zijn een lager rentepercentage te hanteren.

Lenen bij familie

Natuurlijk kunt u overwegen om uw familie of bekenden te vragen om u geld te lenen. U doet er dan wel goed aan om u vooraf goed te realiseren of u in staat bent om de terugbetaling van de lening na te komen. Het kan heel vervelend zijn wanneer u geld leent bij familie en u kunt dit niet terugbetalen. Het zal de goede familieband wellicht verstoren en u moet zich dit dus van tevoren goed realiseren. Ook is het heel verstandig om de gemaakte afspraken goed op schrift vast te leggen. Hoe veel heeft u geleend van oom, broer of moeder, hoeveel betaalt u terug en met welke termijn. Wordt er rente vergoed over het geleende bedrag en hoe veel bedraagt deze rente dan. Wat als u onverhoopt niet aan uw betalingsverplichtingen voldoet. Is het gehele bedrag dan ineens opeisbaar of gedt er een onderpand. Allemaal zaken waarvan het goed is om deze vast te leggen zodat hierover in ieder geval geen misverstanden kunnen ontstaan.

Online geld lenen bij particulieren

Een manier van geld lenen die de laatste jaren sterk in opmars is, is online geld lenen van particulieren. Er zijn verschillende websites te vinden waar deze mogelijkheid wordt aangeboden.

U registreert zich op een website waar geldgevers en geldleners elkaar vinden. Daar geeft u aan waarvoor u een lening wenst en hoe veel u wilt lenen. Verder vermeldt u het rentepercentage dat u bereid bent te vergoeden. Geldverstrekkers kunnen op uw aanvraag reageren en u het geld lenen. Omdat het hier een lening tussen particulieren betreft, loopt de geldverstrekker meer risico. Deze heeft namelijk minder invorderingsmogelijkheden dan een reguliere bank. Daarom zal het rentepercentage dat gehanteerd wordt, soms iets hoger zijn dan wat u bij een bank had moeten vergoeden. Maar let er wel op dat u geen onredelijk hoge rente betaalt bij het aangaan van een overeenkomst met een particulier. Let er vervolgens op dat de afspraken over de lening, zoals termijnen van terugbetaling en te vergoeden rente duidelijk op papier worden gezet en door beide partijen worden aanvaard middels hun handtekening. Alleen zo is een overeenkomst van geldlening rechtsgeldig en kunt u eventueel naar de rechter stappen wanneer de afspraken niet worden nagekomen. Mocht de geldverstrekker ineens het gehele bedrag opeisen terwijl u zich wel correct aan de aflossingsverplichtingen heeft gehouden dan is dit niet rechtsgeldig en kunt u dat aanvechten. Maar dat kan dus alleen met een degelijke leenovereenkomst.

Pas op met wie u in zee gaat

Wanneer u overweegt om een lening aan te gaan zonder u tot een reguliere bank te richten, pas dan goed op met wie u in zee gaat. Sommige geldverstrekkers zijn malafide en wanneer u bij zo een geldgever een lening aan gaat loopt u hetrisico om in de problemen te komen. Zij kijken doorgaans niet naar de uitgaven die u al heeft. Maar mocht u onverhoopt niet aan uw verplichtingen kunnen voldoen dan staan zij wel als eerste bij u aan de deur om hun geld op te eisen en dit gaat niet in alle gevallen op ee vriendelijke manier. U doet er dus ook zelf heel goed aan om vooraf uit te rekenen hoeveel u maandelijks kunt aflossen na aftrek van alle noodzakelijke maandelijkse lasten. Het is niet realistisch om te veronderstellen dat u de komende twee jaar van een bedrag kunt leven dat ver onder het bestaansminimum ligt. Dit kunt u namelijk op de langere termijn niet volhouden met alle vervelende gevolgen van dien. Het kan anderzijds natuurlijk geen kwaad om uw uitgaven kritisch te bekijken en te bezien of het mogelijk is om te bezuinigen

Krediet - Geld lenen - Lenen - kredietje.be