Hoe riskant is het eigenlijk, geld lenen met een variabele rentevoet? Leningen met een intrest die per maand kunnen verschillen (dit zijn meestal doorlopende kredieten) worden steeds minder vaak aangevraagd. Dat even terzijde. Want tegenwoordig bieden ook leningen op afbetaling minstens zoveel voordelen als deze leenvormen.



Toch kiest nog zo’n 20% van de consumenten in België voor zo’n type krediet. Opmerkelijk is dat toch. Want de rentes staan historisch laag… Geld lenen met een vaste rente levert nu toch veel meer op? Of nemen deze consumenten bewust een risico…

Rentevoeten blijven voorlopig (waarschijnlijk) dalen

Het zijn vooral de rentevoeten op hypothecaire leningen die vermoedelijk nog blijven dalen. Ook volgend jaar zullen consumenten (waarschijnlijk) nog goedkoper kunnen lenen voor een woning. Datzelfde geldt voor andere soorten consumentenleningen (zoals de autolening). En dat terwijl sommige leenexperts dit jaar nog aangeven dat de rentes hun dieptepunt wel hadden bereikt…. Niet dus! Zo laat Spaargids.be weten dat er zelfs al hypotheken zijn verstrekt met een rente van 1,15% op 20 jaar!

Een weetje:
De ECB, dit is de Europese Centrale Bank, heeft de laatste jaren veel geld in omloop gebracht. Ze hanteren voor Europese banken een negatieve rente. Deze worden gedwongen om geld uit te geven. Dat verklaart de lage rentes.

Variabele rente

Dus…. daar zit u dan met uw lening die u heeft afgesloten met een variabele rente. Misschien heeft u geluk en blijft ook die rente dalen. Maar deze staat niet vast en kan dus bij het minste of geringste gaan stijgen. Heeft u bewust dat risico genomen? Vermoedelijk wel. Want het blijkt dat de meeste consumenten bij het aangaan van een lening met variabele rente, kiezen voor een korte looptijd. Het geld lenen ze bijvoorbeeld voor een tweedehands auto. En ja, in dat geval kunnen ze met wat geluk volgend jaar en ook het jaar daarop super goedkoop lenen. Maar niemand weet dat zeker. Zelfs de experts niet.



Krediet - Geld lenen - Lenen - kredietje.be