Een toch wel absurd gegeven is, volgens Guy Colpaert (Guy is CEO van de financiële dienstverlener Intrum), dat 7 op de 10 ouders aangeven dat ze in 2019 wel eens hebben geleend om dingen voor hun kinderen te kunnen betalen. Ook al kunnen ze géén geld uitgeven, toch doen ze het vanwege de sociale druk.



Zo betalen ze dure merkkleding voor hun kinderen of lenen ze zelfs geld zodat hun kinderen een woning kunnen kopen.

Geld lenen voor kinderen: Financiële gevolgen nemen ze op de koop toe

Intrum is een financiële dienstverlener die eens per jaar onderzoek doet naar Europese huishoudens en hoe zij erin slagen om financieel rond te komen. Opvallend is dus dat 7 op de 10 huishoudens zich wel eens in de schulden steekt voor de kinderen. De financiële gevolgen daarvan nemen ze op de koop toe.

Het is vooral de sociale druk van de omgeving die hen daartoe aanzet.

Ouders steken zich in de schulden zodat kinderen woning kunnen kopen

Dat ouders geld gaan lenen zodat hun kinderen alsnog een huis kunnen kopen, dat zorgt ervoor dat meer huishoudens vermoedelijk in een schuldenspiraal belanden. En Guy Colpaert verwacht niet meteen beterschap. Want de regels voor het verstrekken van hypotheciare leningen worden strenger en kinderen kunnen straks niet meer tot honderd procent van de woningwaarde lenen.

Ouders springen in dat geval bij en lenen geld om dit tekort aan te vullen.



Zorgen over de toekomst

Overigens maken steeds meer ouders zich zorgen over de toekomst van hun kinderen. Zo denkt in 2019 bijna 30% van de Belgische vaders en moeders dat hun kinderen het op financieel gebied slechter zullen krijgen dan zijzelf. Dat is een stijging van bijna 7% t.o.v. 2018.

Krediet - Geld lenen - Lenen - kredietje.be