Als consument kun je op verschillende manieren geld lenen. De meeste consumenten gaan voor een krediet naar hun bank. Banken controleren vervolgens of je kredietwaardig bent en de lasten van een aangevraagde lening kunt dragen. Hierbij kijkt men onder meer naar je historie, je huidige financiële situatie en een eventuele bestaande schuldenlast. Een alternatief voor het lenen van geld bij de bank, is peer-to-peer lenen. In dit artikel vertellen we je meer over deze nieuwe vorm van kredietverstrekking.

Traditionele financiële instanties blijven weg

Bij peer-to-peer lenen is geen traditionele financiële instantie als een bank betrokken. Dit betekent dat zowel de aanvrager, als de kredietverstrekker een particulier is. Het is niet ongebruikelijk, wanneer een aanvrager de lening bij verschillende kredietverstrekkers afneemt. Ieder van deze kredietverstrekkers biedt een klein deel van de lening aan, om het risico beperkt te houden.


Voor particulieren kan het interessant zijn om hun geld te leen aan te bieden. De rente bij banken is immers zeer laag. Door geld uit te lenen aan een andere particulier, verdienen zij meer over hun spaargeld.

Online initiatieven voor peer-to-peer lenen

Peer-to-peer lenen wordt mogelijk gemaakt door verschillende online platforms. Door gebruik te maken van een dergelijk platform, hoeft een kredietverstrekker zelf geen papierwerk in orde te maken. Dit regelt het platform voor hem of haar! Hetzelfde geldt voor het incasseren van de aflossing en de rente. Niet ieder initiatief wat in het verleden opgezet is, bestaat nog steeds. Door strenge wet- en regelgeving is het opzetten van zo’n platform niet altijd even eenvoudig. Het heeft ertoe geleid, dat verschillende partijen inmiddels gestopt zijn.

Tip: kies altijd voor een peer-to-peer netwerk voor geld lenen, welke beschikt over een officiële vergunning. Het verkleint de kans, dat het platform plotseling stopt en offline gaat.

Gemiddelde rente ligt relatief hoog bij P2P lenen

Eerder beschreven we al, dat men bij peer-to-peer lenen relatief veel kan verdienen over zijn of haar spaargeld. Het rentepercentage wat over leningen in rekening wordt gebracht ligt gemiddeld op 7%. Dit is veel meer dan de spaarrente die momenteel door banken aangeboden wordt. Let op, aan het uitlenen van geld via een peer-to-peer netwerk zitten risico’s. Het kan voorkomen dat een particulier de lening niet binnen de hiervoor gestelde periode af weet te lossen, of helemaal geen aflossing meer kan doen. Wees je hiervan bewust, als je deelneemt aan een dergelijk netwerk.

Krediet - Geld lenen - Lenen - kredietje.be