Een primeur in België: De allereerste duurzaamheidslening voor een bedrijf is verstrekt en wel voor de Belgische onderneming Bpost. Het zijn BNP Paribas Fortis en de ING die dergelijke leningen eerder al in andere landen toekenden. Zo kon het Nederlandse bedrijf Philips en het Franse bedrijf EDF al van deze speciale lening gebruik maken. Een duurzaamheidslening wordt verstrekt aan bedrijven die kunnen aantonen dat ze duurzaam werken. Des te duurzamer zij werken des te goedkoper het krediet en hoe beter de leenvoorwaarden zijn.

Duurzame ondernemingen hebben een hogere kredietwaardigheid

De ING en BNP Paribas Fortis kwamen erachter dat bedrijven die duurzaam werken, vaak een veel betere kredietwaardigheid hebben dan bedrijven die niet duurzaam werken. Om daar achter te komen werden van hun klanten de duurzaamheidsscores naast eigen analysemodellen gelegd. Het idee ontstond toen om een z.g. duurzaamheidslening te ontwikkelen. Klanten van de ING en BNP Paribas Fortis kunnen zo goedkoop lenen als ze duurzaam werken.

Bonus/malus-systeem

Beide banken laten hun kredietmarges via een bonus/malus-systeem zakken. Een bedrijf dat een beetje duurzaam werkt krijgt minder korting op de lening dan een bedrijf dat kiest voor een hogere duurzaamheid. In dat laatste geval lopen de banken een stuk minder risico, is gebleken. De voorwaarden lijken dus op die van de leenvoorwaarden die gekoppeld worden aan de schulden en de winst van een onderneming. Zo betalen bedrijven meer voor een lening naarmate de verhouding tussen schuld en winst een grens overschrijdt.

Bedrijven worden gestimuleerd om te verduurzamen

Wilfried Remans, werkzaam voor BNP Paribas Fortis, vertelt dat de bank met deze lening zijn stempel op de samenleving wil drukken. Zo worden bedrijven gestimuleerd om alles uit de kast te halen en zo duurzaam mogelijk te werken! De bedrijven hebben alles zelf in de hand. Hen wordt dus niet verplicht om te verduurzamen maar verstandig is dat wel, als ze goedkoop geld willen lenen tenminste.


In ieder geval is het eerste Belgische bedrijf zeer blij met de lening. Zo vertelt CEO Koen van Gerven dat Bpost sowieso al veel aandacht besteedt aan hun rol in de maatschappij. Ze willen een goede ecologische voetafdruk achterlaten. Met deze nieuwe financiering worden ze nog meer gemotiveerd om duurzaam te werken en zo het milieu te ontlasten. Bpost heeft in totaal 300 miljoen euro ontvangen van ING en BNP Paribas Fortis.
Men zet het geld in voor ‘algemene bedrijfsdoeleinden’, aldus Koen van Gerven.