Een putoptie stelt een handelaar in staat om een vastgesteld aantal obligaties, grondstoffen, valuta en diverse andere instrumenten zoals een ETF of index op een toekomstige datum te verkopen (totdat het contract afloopt).

Een putoptie kopen betekent dat u dus wilt dat de prijs van het aandeel (of een ander effect) zal afnemen, zodat u kunt profiteren van uw optiecontract door het vastgestelde recht uit te oefenen. Dus direct de optie met flinke winst te verkopen.

Putopties werken op dezelfde manier als callopties, behalve wanneer u een putoptie koopt om winst te maken (of de putoptie verkoopt als u denkt dat de prijs zal dalen), u wilt dat de prijs van het effect daalt. In tegenstelling tot callopties geldt: hoe hoger de uitoefenprijs, hoe hoger de intrinsieke waarde van de putoptie.

Long Opties en Short opties
Op de optiemarkt is het kopen en verkopen van een calloptie en van een putoptie long gaan. Dit kan zowel voor een calloptie als voor een putoptie. U koopt een calloptie echter wel van iemand die op dat moment juist short gaat op uw long calloptie. Immers: Die persoon is precies het tegenovergestelde aan het doen van wat u doet. Op de beurs geldt: Tegenover een koper staat ook altijd ook een verkoper.

Die persoon of instelling (dat kan een investeerder, handelaar, effectenbroker of een financiële instelling zijn) die is dus aan het shorten. Shorten op een optie is het verkopen van die optie, maar de winst uit het verkopen is trouwens wel zeer beperkt, namelijk tot enkel maar de premie van het optiecontract – maar het risico is wel onbeperkt.

Krediet - Geld lenen - Lenen - kredietje.be