Veel Nederlanders hebben een rekening courant krediet afgesloten of hebben de mogelijkheid bij een bank om hiervan gebruik te maken. De rekening courant krediet is min of meer een soort van doorlopend krediet maar dan anders.

Men noemt het ook wel krediet op betaalrekening. Je kunt extra geld opnemen wat je niet hebt. Je kan dus even in de rode cijfers staan. Anders dan met een doorlopend krediet kan je echter niet constant rood staan. Vaak moet je eens in de 3 maanden tenminste 24 uur een positief saldo hebben. Wel kan een rekening courant krediet preventief aanvragen handig zijn. Al was het alleen omdat je de mogelijkheid hebt om wat extra geld op te nemen. Mocht je ooit eens iets te laat je loon ontvangen, dan kan je wel gewoon je rekeningen blijven betalen. Of mochten er plotseling extra uitgaven zijn, dan kan je dit tijdelijk opvangen met deze kredietvorm. De rekening courant krediet is dus een benaming voor rood staan op jouw betaalrekening bij de bank.

Rekening courant krediet

Niet bij alle banken in Nederland heb je de mogelijkheid om een rekening courant krediet aan te vragen. Een rekening met een kredietfaciliteit aanvragen is tevens ook niet voor ieder persoon mogelijk. Zo moet je kunnen aantonen dat er maandelijks voldoende geld uit inkomen op de desbetreffende rekening wordt gestort. Mensen met een uitkering kunnen sowieso geen rood staan aanvragen bij de bank. Net zoals consumenten kunnen ook bedrijven kiezen voor roodstand. Voor zzp’ers is dat doorgaans iets lastiger dan voor grotere ondernemingen.

Hoeveel kan je maximaal rood staan?

Rood staan is dus een vorm van een doorlopend krediet maar dan anders. De rekening courant krediet kan je afsluiten bij allerlei banken in Nederland. Wil je graag gebruik maken van een extra kredietfaciliteit? Dan is het verstandig om de leenrentes van diverse banken naast elkaar te leggen. De hoogte van de rente bij rood staan is erg hoog. Het is dus ook een zeer dure vorm van lenen… En het verschilt per persoon hoeveel je rood kan staan. Meestal kan men rood staan vanaf 500 euro tot maximaal 2000 euro. De hoogte van je inkomen is hierbij bepalend. Bedrijven kunnen soms tot wel 25.000 in het rood staan of meer.

Eisen

Rood staan kan dus niet iedereen aanvragen. Tegenwoordig zijn de regels omtrent dit krediet erg streng. De eisen zijn onder andere dat je maandelijks voldoende geld op de desbetreffende rekening krijgt gestort. En je moet eens in de zoveel tijd een dag of meer een positief saldo hebben. Mensen met een uitkering of verblijfsvergunning kunnen niet rood staan. Ook zzp’ers kunnen meestal geen gebruik van deze faciliteit maken.

Dure vorm van geld lenen

De rekening courant krediet is een zeer dure vorm van geld lenen. Dit krediet kenmerkt zich door een extreem hoge rente. Soms tot wel 18%. Ook is deze leenrente variabel. Dat wil zeggen dat je geluk kunt hebben wanneer de rente daalt maar in de praktijk komt het er op neer dat de rente stijgt. Dan wordt rood staan opeens duur. Overigens kan deze leenrente per dag verschillen. Het is niet zo duur wanneer je maar een paar dagen in de min staat. Het wordt pas vreselijk duur wanneer je continu in het rood staat. Maandelijks betaal je de rente over het bedrag dat je in het rood hebt gestaan. Sta je vaak in het rood? Dan is het afsluiten van een klein doorlopend krediet vele malen verstandiger. Het scheelt je veel geld!

Klein doorlopend krediet afsluiten is veel verstandiger

Eerlijk is eerlijk: Het kan een veilig gevoel geven als je de mogelijkheid hebt om altijd eens wat extra geld op te kunnen nemen. Maar we raden je niet aan om een rekening courant krediet aan te vragen als dit niet nodig is. Probeer gewoon zuinig te leven en geld te sparen. En in alle andere gevallen is het verstandiger om gewoon een klein doorlopend krediet af te sluiten in plaats van rood staan op de betaalrekening.

Comfort loan NL Image Banner 728 x 90

Sta je namelijk structureel rood? Dan is het altijd goedkoper om een doorlopend krediet af te sluiten. Want de rente daarvan is altijd lager. Informeer bij een kredietverstrekker naar de mogelijkheden en geef aan dat je met hun krediet een dure rekening courant krediet wilt aflossen.

Krediet - Geld lenen - Lenen - kredietje.be