Wist u dat de rente op leningen op afbetaling (ook wel bekend als de persoonlijke lening) op dit moment lager is dan de rente op het doorlopend krediet? Dat is best opmerkelijk, want voorheen stond geld lenen met het doorlopend krediet (DLK) namelijk voor de meest voordelige vorm van lenen.

Wat is goedkoper: Lening op afbetaling of doorlopend krediet?

In het verleden was er geen twijfel over mogelijk dat het doorlopend krediet goedkoper was dan de lening op afbetaling. De rente op het DLK stond namelijk altijd beduidend lager. Als het renteniveau steeg zou deze rente mee omhoog gaan. En daarom werd de rente lager ingesteld dan de vaste rente (die nu nog steeds geldt voor persoonlijke leningen). Op dit moment zijn er echter veel dingen verandert! Want: De vaste rente voor de goedkoopste lening op afbetaling ligt lager dan die voor het goedkoopste doorlopend krediet… Een unicum!

Rente DLK daalt niet meer

Leg de rentes van beide leenvormen naast elkaar en je zult zien dat sinds enkele jaren de rente voor het doorlopend krediet sinds 2016 niet meer daalt en die van de persoonlijke lening wel! Het is zelfs zo dat de rente van het DLK vanaf 2016 nog iets is gestegen! In december 2018 staat de rente van de goedkoopste PL in de grafiek onder die van het goedkoopste doorlopend krediet… Het moge duidelijk zijn welke leenvorm het goedkoopst is 😉

Hoe zijn de verschillen te verklaren?

Hoe komt het dat het o zo goedkope doorlopend krediet opeens minder aantrekkelijk is geworden voor leners? Dat is niet zo 1-2-3 te verklaren. Wel is het DK natuurlijk een risicovolle lening. Er is geen sprake van een vaste looptijd en ook de rente is variabel. Je moet als lener wel stevig in je schoenen staan om het krediet af te lossen. Je mag namelijk afgeloste bedragen altijd weer opnemen. Dat is zowel een voordeel als nadeel van deze leensoort. Daarom proberen zowel de Overheid als de AFM deze lening minder aantrekkelijk te maken. Zo probeert men problematische schulden bij consumenten te voorkomen. Het aantal doorlopende kredieten dat wordt afgesloten neemt enorm af.

Santander krediet

Persoonlijke lening nu ook versneld aflossen

De persoonlijke lening mag bij de meeste banken tegenwoordig boetevrij versneld afgelost worden. Voorheen moest de lener een boete betalen. Tegenwoordig niet meer. Dit i.c. met een vaste en lage rente en vooral veel duidelijkheid, maakt de PL een voordeliger en veiliger lening dan het DK.