Wanneer u een lening aangaat, of van plan bent om een lening aan te gaan dan is vaak de eerste vraag “Wat gaat die lening me kosten?”. Het bedrag dat u zult gaan betalen voor de lening komt voort uit de rente. Hoe hoger de rente is, hoe meer u zult betalen.

Hoe wordt de rente lening bepaald?

Zoals u waarschijnlijk al wel is opgevallen bestaan er verschillende soorten leningen met ook verschillende rentes. De rente lening wordt bepaald door verschillende zaken, zoals bijvoorbeeld de hoogte van de lening en wat voor soort lening u afsluit. Ook hanteren verschillende lening vertrekkers verschillende rentes en daardoor is het dan ook belangrijk om vooraf goed te informeren over de mogelijkheden en de lening die u zou willen afsluiten.

DCC BEFR NOVEMBRE-MYLINE-ARGUS-NL-840x150

Opbouw rente lening

Zoals hierboven genoemd wordt de rente opgebouwd uit verschillende factoren, hieronder zullen we een opsomming tonen met punten die de hoogte van de rente lening bepalen.

  • Soort lening, doorlopend krediet, minikrediet, minilening, krediet etc
  • De hoogte van het te lenen bedrag
  • Banken en kredietverstrekkers hanteren verschillende tarieven
  • De tijd die u heeft om de lening terug te betalen

Er zijn nog meer punten waaruit een rente berekend kan worden, maar dit zijn de meest duidelijke en bekende punten die we vaak tegenkomen.

Comfort loan NL Image Banner 975 x 90

Hoogte rente lening

De hoogte van de rente wordt ook merendeels bepaald door de partij bij wie u de lening aan gaat. Besluit u bijvoorbeeld om een lening aan te gaan bij uw bank, dan is de kans erg groot dat de rente lening lager zal uitvallen dan wanneer u zou lenen bij een online kredietverstrekker en dan met name een verstrekker van minileningen of minikredieten.

Banken hanteren vaak rentes tussen de 4.5% en 14%, terwijl aanbieders van minileningen en minikredieten hier vaak ruim overheen gaan met rentes van soms wel 22%. Hierdoor raden wij u ook aan om vooral goed te vergelijken voordat u daadwerkelijk een lening afsluit.

Rente lening vergelijken

Wanneer u een beetje handig bent met het internet, dan zou het niet al te moeilijk moeten zijn om rentes te vergelijken om zo aan een lening aan te gaan tegen een zo’n laag mogelijke rente. Rentes vergelijken kan door simpelweg de websites van banken en andere kredietverstrekkers te bezoeken en hun rentes en voorwaarden te controleren.

Ook bestaan er vergelijkingssites die u kunnen helpen bij het maken van uw keuze. Zij doen al het werk voor u en zijn vaak dagelijks op zoek naar aanbieders van leningen met de laagste rente en doordat ze dit dagelijks doen zijn ze vaak ook voorzien van de meest actuele rentestanden.

rente lening

Op zoek naar de laagst mogelijke rente lening

Waarschijnlijk gaat u op zoek naar de laagst mogelijke rente lening en dan is het risico groot dat u bij een bank zult uitkomen. Banken bieden als voordeel dat u tegen een relatief lage rente kunt lenen en tevens vrij lang de tijd krijgt om terug te betalen, maar wanneer u geregistreerd bent bij de Centrale voor Kredieten aan Particulieren (CKP) dan zal deze manier van lenen helaas erg moeilijk worden waardoor u uiteindelijk min of meer afhankelijk bent van andere kredietverstrekkers.