U bent single en wilt een woning kopen. Bent u verplicht om bij het afsluiten van de woonlening ook een schuldsaldoverzekering af te sluiten of niet?

De schuldsaldoverzekering

Met een schuldsaldoverzekering kunt u uw partner beschermen. Stel u komt te overlijden tijdens de looptijd van de verzekering, dus nog voor de einddatum van de looptijd, dan keert de verzekeraar een bepaald bedrag uit. Daarvoor betaalt u maandelijks premie. Met het bedrag dat wordt uitgekeerd kan uw partner een verlies van inkomen opvangen en daarmee bijvoorbeeld de hypotheek aflossen.


Ook gunstig voor nabestaanden

Maar als u alleen woont en dus geen partner hebt, dan kunt u met de schuldsaldoverzekering ook uw erfgenamen beschermen. Een nuttige verzekering is het daarom wel degelijk, ook voor singles.

Verplicht?

Bij de wet is het niet verplicht om een schuldsaldoverzekering bij een hypothecaire lening af te sluiten. Maar de meeste banken zullen het niet toestaan dat u het zonder schuldsaldoverzekering doet. Voor de bank is het risico te groot. Zij hebben met deze verzekering de garantie dat het kapitaal dat is uitgeleend wordt terugbetaald, indien de kredietnemer overlijdt. Dus is het verplicht? Nee, wettelijk is het niet verplicht. Kunt u zonder schuldsaldoverzekering een woonlening afsluiten? Nee, dat is niet mogelijk.


Erfgenamen worden niet met uw schulden opgezadeld

De schuldsaldoverzekering garandeert dat de partner van een overledene een woonlening kan afbetalen. Maar ook voor alleenstaanden is het afsluiten daarvan zeer verstandig. Niet alleen bij een woonlening maar ook bij een gewoon krediet. Daarmee voorkomt u dat uw erfgenamen met uw schulden opgescheept worden, stel als u komt te overlijden.

Krediet - Geld lenen - Lenen - kredietje.be