Nadelen van sparen
Geld moet rollen. Dat idee wordt al verschillende decennia via allerlei media verspreid. Waarom zou je sparen wanneer je onmiddellijk kan genieten van de financiële vruchten van je arbeid? In dat opzicht is het vreemd dat heel wat ouders hun kinderen aanmoedigen om al vanaf een erg jonge leeftijd zoveel mogelijk te sparen. Wanneer je oud genoeg bent om voor je eigen beslissingen in te staan, maak je op dat vlak dan ook best een bewuste keuze. Of je blijft verder sparen en investeert zo op lange termijn in je eigen toekomst; of je geeft je geld uit en investeert zo in het globale economische systeem dat onze maatschappij ondersteunt. Beide opties zijn erg respectabel, maar toch is het belangrijk dat je als financieel individu beseft dat er ook aan sparen nadelen zijn verbonden.
Vanuit een puur menselijk perspectief bekeken, is een van de grootste nadelen van sparen natuurlijk het feit dat je geduldig moet zijn. Als je er voor kiest om iedere maand een vast bedrag te sparen, dan moet je vrede nemen met het idee dat je aankoop even op zich zal laten wachten. Hoe erg dat is, hangt van persoon tot persoon af; maar toch geven heel wat mensen “ongeduldigheid” aan als voornaamste reden om niet te sparen. Een mogelijke oplossing op dat vlak is een kleine lening. Op die manier omzeil je als consument een van de grootste aangehaalde nadelen van sparen. Natuurlijk, aan leningen zijn ook nadelen verbonden.
Wanneer je wat meer belang hecht aan een gevulde bankrekening, zijn er andere nadelen die het niet zo interessant maken om te sparen. Een spaarrekening heeft een zekere waarde, maar rijk ga je van sparen niet worden. Een van de bijkomende nadelen rond sparen is dan ook simpelweg het lage rendement. Spaarrekeningen beheer je uiteraard ook zelf. Hoe verwacht je dat je kapitaal kan groeien wanneer je als klant een ongelimiteerde toegang hebt tot je eigen appeltje voor de dorst?
Een van de belangrijkste nadelen verbonden aan sparen situeert zich echter op een ander vlak. Ons economisch systeem krijgt regelmatig af te rekenen op factoren waar je als individu maar weinig effect op hebt. In dat opzicht betekent sparen ook rekening houden met inflatie. Daalt de waarde van geld, dan daalt ook de waarde van je spaargeld. Is het inflatiepercentage hoger dan de rente op het spaargeld, dan stapelen de nadelen zich al snel op. Beschik je zelf over een gezonde interesse in het reilen en zeilen van de mondiale economie, dan weet je dat de nadelen rond inflatie zich altijd aankondigen. Wanneer het zover is, is snel reageren dan ook de boodschap.
Net zoals het hele concept van sparen verbonden is aan een aantal inherente nadelen, heeft ieder ander systeem om een financiële buffer op te bouwen ook negatieve kantjes. Het is dan ook van cruciaal belang dat je voor jezelf op een realistische manier kan uitmaken waar jij belang aan hecht. Geloof je eerder in zekerheid; dan is sparen je op het lijf geschreven. Geniet je liever van de vele geneugten van het leven, dan zullen de vele nadelen rond sparen je vast afschrikken. Hoe dan ook, het staat je vrij om te kiezen.