Voor veel huishoudens was het lang niet mogelijk om geld te sparen. Nu de financiële crisis weer enigszins achter de rug is en de economie weer min of meer floreert, zijn er weer meer mogelijkheden om te gaan sparen. Tenminste, voor een gedeelte van de Nederlanders. Heb je kinderen? Dan is het verstandig om ook voor hen een spaarpot te maken. Begin je daar al direct mee na de geboorte, dan kan je met dit spaargeld eventuele studiekosten voor je kinderen betalen. Je kan een spaarrekening voor kinderen openen bij vrijwel elke bank. Open je een kinderspaarrekening, dan ontvangt je kind doorgaans leuke presentjes. Echter, laat je niet door deze cadeaus verblinden. Uiteindelijk wil je een betrouwbaar spaarproduct afsluiten en let daarbij met name op de hoogte van de rente. Kies je ervoor om een spaarrekening te openen waarbij je bijvoorbeeld de eerste 10 jaar niet mag opnemen? Dan ontvang je doorgaans een aantrekkelijke rente. Indien je alle bonussen van een kinderspaarrekening benut, leveren ze doorgaans veel meer rendement op dan normale spaarrekeningen.

Spaarrekening op naam van de ouders of het kind?

Je spaart geld voor je kinderen maar je kan natuurlijk ook op eigen naam voor je kinderen sparen. In wezen is er geen verschil. Echter zijn er voordelen en nadelen. Zet je de rekening op naam van het kind, dan heeft hij/zij later het recht om zelf over het geld te beschikken. Met het risico dat geld uitgegeven wordt aan zaken waarvoor de rekening niet bedoeld was. Zet je de spaarrekening op je eigen naam, dan heb je er zelf de controle over. Toch kan het verstandig zijn om wel de spaarrekening op naam van het kind te zetten. In fiscaal opzicht is dit aantrekkelijker. Mocht een van de ouders tussentijds overlijden en je doet aan kindersparen in plaats van dat het geld op eigen naam staan, dan betaal je geen successiebelasting. Voor kindsparen kan je kiezen voor speciale clausules. Een clausule kan bijvoorbeeld zijn dat je kind(eren) pas op latere leeftijd aan het spaargeld kunnen komen, bijvoorbeeld vanaf het achttiende levensjaar.

Geld langer wegzetten is aantrekkelijker

Het is meestal veel aantrekkelijker om het spaargeld voor een langere periode weg te zetten. Sluit dan een deposito af voor je kinderen. Banken bieden z.g. kinderspaardeposito’s aan. Kies je ervoor om het geld lang vast te zetten, dan ontvang je doorgaans een veel hogere rente. Let op: Meestal wordt er van je verwacht dat je in één keer bedrag inlegt. Er dient belasting te worden betaalt indien er een bedrag gestort wordt dat hoger is dan de vrijstelling voor de geschenkenbelasting.

Lees de voorwaarden

Belangrijk is het altijd om, voordat je een spaarrekening afsluit, de voorwaarden goed door te nemen. De bank in kwestie moet de voorwaarden duidelijk hebben zodat je weet wat je kan verwachten. Let er speciaal op dat de rente waarmee de bank adverteert ook de daadwerkelijke rente is die je ontvangt.