Iedereen kent of heeft wel iemand in zijn familie of directe vriendenkring die met regelmaat om geld verlegen zit. Misschien word ook u zo nu en dan gevraagd of u een paar euro kunt uitlenen aan een vriend of gezinslid. Zoiets is nog onschuldig en u doet het graag. Maar wat doet u als iemand u vraagt om borg te staan voor een lening? Dat is andere koek… Want bij problemen bent u verplicht om borg te staan voor de openstaande schulden. U moet de lening afbetalen en de ander niet. Voorzichtigheid is dus geboden…

Verkrijg inzicht in de financiële situatie van de ander

Allereerst: Het is zeer belangrijk om op de hoogte te zijn van de situatie waarin de persoon verkeert die u heeft gevraagd om borg te staan voor een krediet. Wat is zijn of haar financiele situatie? Waarom wil degene een lening afsluiten? Hoeveel geld heeft hij/zij nodig? En hoeveel geld moet de persoon per maand aflossen? Stel jezelf (of beter nog: hem/haar) ook de vraag of er nog andere schulden zijn die openstaan en of de lening wel in verhouding staat met het inkomen.


Andere aandachtspunten

Houd rekening met onvoorziene zaken zoals:
ziekte;
echtscheiding;
werkloosheid;
uw eigen financiële situatie (!)

Uw gegevens

Een kredietverstrekker zal ook uw gegevens controleren en nachecken indien u borg staat voor een andermans lening. Belangrijk: Wees hierin altijd eerlijk. Verstrek alle benodigde gegevens en houd geen informatie achter.

Voor een gedeelte borg staan

Durft u het niet aan om borg te staan voor het gehele leenbedrag? Dat is uw goed recht! Maar u kunt ook voor een gedeelte borg staan.

Krediet - Geld lenen - Lenen - kredietje.be