Bij het verhandelen van opties nemen contracten doorgaans de volgende vorm aan:

De activa tickercode (naam van de activa, dus van een aandeel, index of valuta), vervaldatum (meestal in mm/dd/jjjjj, hoewel soms ook de datum wordt verwisseld met het eerste jaar, de tweede maand en de laatste dag), de uitoefenprijs, call of put en de premie prijs (bijv. € 3 ). Een voorbeeld van een calloptie voor Philips aandelen ziet er dan dus ongeveer zo uit: PHI 21/01/2022 30 Call @ 3.

Er zijn natuurlijk talloze strategieën die u kunt gaan gebruiken bij het handelen in opties – die allemaal variëren in termen van zowel risico, beloning als ook diverse andere factoren. En hoewel er tientallen strategieën zijn (waarvan de meeste behoorlijk gecompliceerd zijn), zijn hier enkele hoofdstrategieën die worden aanbevolen voor beginners.

Straddles en Strangles
Met straddles verwacht je als handelaar dat het onderliggen activum (zoals een aandeel) erg volatiel is, maar je weet niet welke kant het op zal gaan (omhoog of omlaag). Bij gebruik van een straddle strategie koopt de handelaar een calloptie en een putoptie tegen dezelfde uitoefenprijs, onderliggende prijs en vervaldatum. Deze strategie wordt vaak gebruikt wanneer een handelaar verwacht dat de aandelen van een bepaald bedrijf zullen dalen of stijgen, meestal na een gebeurtenis zoals een winstrapport. Als een bedrijf als Heineken  zich bijvoorbeeld voorbereidt om de resultaten over het derde kwartaal op 31 juli bekend te maken, kan een optiehandelaar een straddle strategie gebruiken om een ​​calloptie te kopen.

In strangles koopt een belegger tegelijkertijd een out of the money calloptie en een out of the money putoptie voor hetzelfde waardemiddel voor dezelfde vervaldatum. Beleggers die deze strategie gebruiken, gaan ervan uit dat het desbetreffende waardemiddel (zoals een aandeel) een dramatische prijsbeweging zal hebben, maar weten niet in welke richting. Wat een strangle tot een enigszins veilige handel maakt, is dat de belegger de aandelen alleen nodig heeft om een ​​grotere stap te zetten dan de totale betaalde premie, maar het maakt niet uit in welke richting.

Het voordeel van een strangle strategie is dat er minder risico op verlies is omdat de premies minder duur zijn vanwege de manier waarop de opties “out of the money” zijn – d.w.z. goedkoper om te kopen.

Gedekte Call Optie
Als u long belegt in activa (zoals aandelen), is een gedekte calloptie een goede optie voor u. Deze strategie is doorgaans geschikt voor beleggers die slechts neutraal of licht bullish zijn over een aandeel. Een gedekte call werkt door 100 aandelen van een gewoon aandeel te kopen en één calloptie te verkopen voor elke 100 aandelen van dat aandeel. Dit type strategie kan het risico van uw huidige aandeleninvesteringen helpen verminderen, maar geeft u ook de mogelijkheid om winst te maken met de optie.

Met gedekte calls kunt u geld verdienen als de aandelenkoers stijgt of redelijk constant blijft gedurende de looptijd van het optiecontract. U kunt echter geld verliezen met dit soort handel als de aandelenkoers te veel daalt (maar u kunt nog steeds geld verdienen als het maar een klein beetje daalt). Door deze strategie te gebruiken, beschermt u uw investering in feite tegen een daling van de aandelenkoers, terwijl u uzelf de kans geeft om geld te verdienen terwijl de aandelenkoers stabiel is.

Marktneutraal Handelen
In deze strategie kan het risico van de handelaar conservatief of riskant zijn (wat een duidelijk pluspunt is), afhankelijk van hun voorkeur. In Iron Condors is de positie van de handel niet directioneel, wat betekent dat het activum (zoals een aandeel) zowel omhoog als omlaag kan gaan – dus er is potentieel voor winst over een redelijk breed bereik. Om dit type strategie te gebruiken, verkoopt u een put en koopt u een andere put tegen een lagere uitoefenprijs (in wezen een put spread) en combineert u deze door een call en een call met een hogere uitoefenprijs (een call spread) te kopen. Deze calls en puts zijn korte verkopen.

Als de aandelenkoers tussen de twee puts of calls ligt, maak je dus al winst (dus als de prijs een beetje schommelt, verdien je geld). Maar de strategie verliest wel geld als de aandelenkoers ofwel fors boven de spreads gaat stijgen, ofwel fors daalt onder de spreads. Om deze reden wordt de Iron Condor als een markt neutrale positie beschouwd.

Voorbeelden van handel in opties
Er zijn veel voorbeelden van handel in opties, grotendeels ook afhankelijk van de strategie die u gebruikt. Laten we echter, voor een redelijk gemakkelijk basis idee van wat een typische call optie of put optie zou zijn, een handelaar overwegen die een call optie en put optie koopt op Akzo Nobel

Als u bijvoorbeeld een long call optie hebt (onthoud dat een call optie een contract is dat u het recht geeft om later aandelen te kopen) op 100 aandelen van Akzo Nobel voor € 100 per aandeel dat op 1 december is gekocht, hebt u het recht om te kopen 100 aandelen van dat aandeel tegen € 110 per aandeel, ongeacht of de aandelenkoers tot 1 december is gewijzigd. Met deze lange call optie zou je verwachten dat de prijs van Akzo Nobel zou stijgen, zodat je de winst zou kunnen behalen als je het zou kunnen kopen tegen een prijs die lager is dan de marktwaarde. Als u er echter voor kiest om dit recht om de aandelen te kopen niet uit te oefenen, verliest u alleen de premie die u voor de optie hebt betaald, aangezien u niet verplicht bent om te kopen.

Als u een long put optie op Akzo Nobel zou kopen, zou u er zeker van zijn dat de prijs van Akzo Nobel -aandelen zou dalen totdat uw contract afloopt, dus als u besluit uw recht uit te oefenen om die aandelen te verkopen, zou u ze verkopen tegen een hogere prijs dan hun marktwaarde.

Een ander voorbeeld is het kopen van een lange calloptie voor een premie van € 2 (dus voor de 100 aandelen per contract zou dat € 200 zijn voor het hele contract). U koopt een optie op 100 aandelen van Philips tegen een uitoefenprijs van € 40 per aandeel die over twee maanden afloopt, in de verwachting dat de aandelen tegen die tijd zullen stijgen tot € 50. U hebt € 200 aan het contract uitgegeven (de premie van € 2 maal 100 aandelen op het contract). Als de aandelenkoers € 50 bereikt, zoals u had verwacht, is uw calloptie om voor € 40 een aandeel te kopen € 10 “in the money” (het contract is nu € 1.000 waard aangezien u 100 aandelen heeft) – aangezien het verschil tussen 40 en 50 10 is. Op dat moment kunt u uw call optie uitoefenen en zal het aandeel € 40 per aandeel zijn in plaats van € 50

Veelvoorkomende fouten bij het verhandelen van opties

Er zijn veel fouten die zelfs ervaren handelaren kunnen maken bij het handelen in opties. Een veelgemaakte fout die handelaren kunnen maken, is denken dat ze hun call optie of put optie moeten vasthouden tot de vervaldatum. Als het onderliggende aandeel van uw optie van de ene op de andere dag flink omhoog gaat (met als gevolg een verdubbeling van de waarde van uw call optie of put optie) dan kunt u het contract natuurlijk onmiddellijk uitoefenen om de winst te plukken (zelfs als u bijvoorbeeld nog een 29 dagen op de optie heeft).

Een andere veelgemaakte fout die veel optiehandelaren (en dan vooral de beginners) maken, is dat ze geen goed exit plan voor hun optie strategie maken. U kunt bijvoorbeeld plannen om uw optie te beëindigen wanneer u een x aantal procenten verlies lijdt of wanneer u een x aantal procenten winst heeft gemaakt (in plaats van uw contract uit te stellen tot de vervaldatum).

Weer andere retailers kunnen de fout maken te denken dat goedkoper beter is. In het geval van opties is dit niet noodzakelijk het geval. Hoe goedkoper de premie van een optie, hoe meer “out of the money” de optie doorgaans is, wat een riskantere investering kan zijn met minder winstpotentieel als het misgaat. Callopties of putopties “out of the money” kopen, betekent dat u wilt dat de waarde drastisch verandert, wat niet altijd voorspelbaar is.

En hoewel er veel andere dingen zijn die u absoluut niet bij opties moet gaan doen moet u altijd wel uw onderzoek doen voordat u in de optiehandel springt. Natuurlijk kan het zomaar zijn dat u meteen alles door heeft, weet hoe alles werkt en direct de juiste keuzes maakt en geen geld verliest, maar juist flinke winsten maakt in korte tijd. Maar bedenk dan even: Veel beleggers voor u hebben het geprobeerd, maar zijn er hard van terug gekomen, omdat ze direct aanzienlijke verliezen had

Krediet - Geld lenen - Lenen - kredietje.be