Zoals televisiereclames altijd verplicht melden: geld lenen kost geld.

Het is natuurlijk handig om over wat extra krediet te beschikken zodat u die mooie nieuwe auto kunt kopen, maar dit krediet moet ook weer terugbetaald worden. Daar komen de rentekosten nog bij, waardoor u altijd meer terugbetaalt dan u hebt geleend. Dat lenen geld kost is nu eenmaal een feit, maar waar moet u nu op letten als u zo voordelig mogelijk wilt lenen?

Helder doel

Om te beginnen is het van belang dat u helder voor ogen hebt met welk doel u geld wilt lenen. Voor bepaalde specifieke doelen bestaan soms namelijk goedkopere vormen van krediet. Daarnaast is het doel van belang voor de keuze tussen een persoonlijke lening of doorlopend krediet. Voor een eenmalige uitgave (bijvoorbeeld een auto) kan een persoonlijke lening passender zijn door de zekerheid die dit meebrengt. Voor een onzeker bedrag, zoals een verbouwing, kan een doorlopend krediet geschikter zijn door de flexibiliteit. Hier staan echter ook risico’s tegenover. Met een helder doel bent u in ieder geval goed in staat om alle voor- en nadelen af te wegen, zodat u de voordeligste lening kunt afsluiten.

Hoogte van de rente

De hoogte van de kosten van het krediet worden in belangrijke mate bepaald door de hoogte van de rente. Het is dus van belang dat u goed naar het rentepercentage kijkt. Hierbij geldt over het algemeen: hoe lager, hoe beter. Let er echter wel op of het gaat om een vast of variabel rentepercentage. Een vast laag percentage is het meest voordelig, omdat u de zekerheid van een lage rente gedurende de gehele looptijd van het krediet houdt. Voor een variabele lage rente geldt dat deze gedurende de looptijd van de lening kan stijgen, waardoor uw kosten hoger uitvallen.

Looptijd

Naast de rente is ook de looptijd van de lening van belang. Een lage aflossing per maand lijkt op het eerste gezicht het meest voordelig, omdat uw maandlasten dan lager zijn. Als het krediet echter een lange looptijd heeft, betaalt u uiteindelijk meer. U betaalt immers gedurende langere tijd maandelijks rente. Bovendien blijft uw schuld langer hoog bij een laag maandelijks aflossingsbedrag, waardoor het bedrag dat u aan rente betaalt ook langer hoog blijft. Het verdient daarom aanbeveling om ook de mogelijkheid van een krediet met hoge rente, maar korte(re) looptijd te onderzoeken.

Onderzoek

Het aangaan van een kredietovereenkomst kan best ingewikkeld zijn, waardoor u door de bomen het bos niet meer ziet. Dit is goed te begrijpen. Het kan daarom handig zijn om van tevoren wat onderzoek op internet te doen naar de verschillende vormen van krediet. Websites van banken geven vaak de nodige informatie, waarbij ook de voor- en nadelen per kredietvorm worden opgesomd. Let bij het sluiten van een overeenkomst ook altijd op de kleine lettertjes.

Oversluiten

Voor het geval u meerdere leningen hebt afgesloten, kan het voordelig zijn om te onderzoeken of dit krediet ook gecombineerd kan worden. Soms is het mogelijk dat u verschillende leningen oversluit tot één goedkopere lening, waardoor uw maandlasten lager kunnen worden.

Krediet - Geld lenen - Lenen - kredietje.be