Als ondernemer kan het gebeuren dat u geen lening bij de bank kan afsluiten. Meestal heeft dat als reden dat u nog geen winst maakt. Of pas onlangs voor uzelf bent begonnen. Maar vaak ook is gewoonweg het risico voor de bank te hoog omdat er geen waarborg aanwezig is of u met een risicovolle onderneming bent gestart. Risicovolle ondernemingen zijn bijvoorbeeld bedrijven die investeren in innovatieve ideeën waar nog geen markt voor is. Kan u geen zakelijke lening afsluiten bij de bank omdat u een risicovolle onderneming hebt? Dan zit er niets anders op dan op zoek te gaan naar “risicokapitaal”.

Comfort loan NL Image Banner 728 x 90

Risicokapitaal voor innovatieve ondernemingen

Als ondernemer in België kan u op zoek naar risicokapitaal indien u niet bij de bank terecht kan voor een zakelijke lening. in Vlaanderen kunnen ondernemers kiezen uit nogal veel aanbod. Download de brochure op de website van het Agentschap Innoveren & Ondernemen “U zoekt risicokapitaal?” Daarmee ontvangt u een handig overzicht met het aanbod. Ook via de Overheid kunt u mogelijk kunnen aankloppen voor hulp. Zo kan u als ondernemer bij hen terecht voor een waarborg, een kapitaalparticipatie of wellicht voor een lening.

Santander krediet

PMV

Informeer ook eens bij de PMV naar de mogelijkheden voor een financiering. Dit is de Participatiemaatschappij Vlaanderen en zij verstrekken kapitaal aan risicovolle jonge ondernemingen. Voorwaarde voor een financiering is dat u vooral een innovatieve ondernemer moet zijn. De financiering kan u gebruiken om een onderneming te starten of als buffer in de beginfase. Let op: de PMV participeert vanaf dat moment in uw bedrijf. De overheid wordt dan aandeelhouder. Een andere manier om toch aan risicokapitaal te komen is via een Waarborgregeling. Hieronder meer uitleg daarover.

Waarborgregeling

Als u geen waarborgen kan voorleggen als ondernemer, dan kan u vermoedelijk bij de bank geen lening afsluiten. In dat geval kunt u bij de Vlaamse overheid gebruik maken van de Waarborgregeling. U kan dan tot 75 procent van de lening die u aangaat door de overheid laten waarborgen. Overigens is het voor bedrijven soms ook mogelijk om gebruik te maken van goedkope leningen via de overheid. Of vraag subsidie aan via uw eigen gemeente. Dergelijke subsidies worden vrijgegeven met als doel het ondernemerschap te stimuleren. Ga naar de website van de Subsidiedatabank en wel van ’t Agentschap Innoveren en Ondernemen om te bekijken of u in aanmerking komt voor steun via de overheid.

Crowdfunding voor zakelijke financiering

Voor risicovolle ondernemingen kan crowdfunding ook een goede manier zijn om aan geld te komen. Dergelijke platforms zijn bij uitstek geschikt voor startende ondernemers die op geen andere manier een financiering kunnen vinden. Met crowdfunding wordt geld door meerdere investeerders (vaak bedrijven) bijeen gebracht.