Een veel voorkomende vraag bij mensen die op zoek zijn naar een lening is: tot welke leeftijd kan ik eigenlijk nog geld lenen in België?

Het antwoord hierop is niet eenduidig en hangt af van verschillende factoren, zoals het type lening, uw inkomen en uw persoonlijke situatie. In deze blogpost gaan we dieper in op de maximum leeftijd voor verschillende soorten leningen en bespreken we hoeveel u nog kunt lenen als u met pensioen bent.

Wat is de maximum leeftijd voor een lening?

De maximum leeftijd waarop u nog een lening kunt aangaan verschilt per type lening en per kredietverstrekker. Over het algemeen geldt: hoe ouder u bent, hoe moeilijker het wordt om een lening te krijgen. Dit komt omdat banken en andere kredietverstrekkers rekening houden met het risico dat u de lening mogelijk niet meer kunt terugbetalen vanwege uw leeftijd en de daarmee samenhangende gezondheidssituatie.

Voor persoonlijke leningen en autoleningen ligt de maximum leeftijd meestal rond de 70 à 75 jaar op het moment dat de lening afloopt. Voor hypothecaire leningen (woonkredieten) ligt deze grens vaak iets hoger, rond de 75 à 80 jaar. Het is echter niet onmogelijk om op hogere leeftijd nog een lening te krijgen. Sommige kredietverstrekkers zijn bereid om hierover te onderhandelen, afhankelijk van uw specifieke situatie.

Kan ik nog lenen op 75 jaar?

Het is zeker mogelijk om op 75-jarige leeftijd nog een lening af te sluiten, al wordt het wel moeilijker naarmate u ouder wordt. Voor persoonlijke leningen en autoleningen zult u op deze leeftijd waarschijnlijk moeite hebben om nog een kredietverstrekker te vinden die bereid is u te financieren. Voor hypothecaire leningen ligt dit anders, aangezien de woning zelf als onderpand dient voor de lening. Hierdoor zijn banken eerder geneigd om ook op hogere leeftijd nog een hypothecaire lening te verstrekken, mits u aan de voorwaarden voldoet.

Hoeveel kan ik lenen als ik met pensioen ben?

Als u met pensioen bent, heeft u meestal te maken met een lager inkomen dan tijdens uw werkende jaren. Dit kan gevolgen hebben voor uw leencapaciteit. Banken kijken namelijk niet alleen naar uw leeftijd, maar ook naar uw inkomen en uitgavenpatroon om te bepalen hoeveel u kunt lenen.

Hoeveel u precies kunt lenen hangt af van uw specifieke pensioensituatie. Heeft u naast uw wettelijke pensioen nog andere inkomsten, zoals een aanvullend pensioen of inkomsten uit verhuur? Dan zal uw leencapaciteit hoger liggen dan wanneer u enkel moet rondkomen van uw wettelijke pensioen. Een goede vuistregel is dat uw maandelijkse afbetalingen niet meer dan 30% à 40% van uw netto maandinkomen mogen bedragen.

Wat is het maximum dat ik kan lenen?

Het maximumbedrag dat u kunt lenen hangt af van verschillende factoren, zoals uw inkomen, uw vaste lasten, uw leeftijd en het type lening dat u wilt aangaan. Voor persoonlijke leningen en autoleningen ligt het maximum meestal rond de 75.000 euro, al kan dit per kredietverstrekker verschillen. Voor hypothecaire leningen ligt het maximum een stuk hoger, vaak tot enkele honderdduizenden euro’s, afhankelijk van de waarde van de woning die u wilt kopen.

Om te bepalen wat uw persoonlijke leencapaciteit is, kunt u het beste contact opnemen met verschillende banken en kredietverstrekkers. Zij kunnen u een persoonlijk leenvoorstel doen op basis van uw specifieke situatie. Vergelijk altijd verschillende aanbiedingen om de beste deal te vinden.

Tot welke leeftijd kunt u lenen voor vastgoed?

Voor het afsluiten van een hypothecaire lening (woonkrediet) ligt de maximum leeftijd meestal hoger dan voor andere soorten leningen. Veel banken hanteren een maximum leeftijd van 75 à 80 jaar op het moment dat de lening afloopt. Dit betekent dat als u op uw 60e een hypothecaire lening afsluit met een looptijd van 20 jaar, u op uw 80e de lening volledig afbetaald moet hebben.

Er zijn ook banken die bereid zijn om de lening te laten doorlopen tot na uw 80e, al zult u dan vaak wel extra garanties moeten geven, zoals een schuldsaldoverzekering of een extra onderpand. Het is daarom verstandig om op tijd te beginnen met het afbetalen van uw hypothecaire lening, zodat u op oudere leeftijd niet in de problemen komt met de maandelijkse afbetalingen.

Tot welke leeftijd kunt u lenen voor een auto?

Voor het afsluiten van een autolening ligt de maximum leeftijd meestal rond de 70 à 75 jaar op het moment dat de lening afloopt. Dit betekent dat als u op uw 60e een autolening afsluit met een looptijd van 5 jaar, u op uw 65e de lening volledig afbetaald moet hebben.

Houd er rekening mee dat de maandelijkse afbetalingen van een autolening vaak hoger liggen dan die van een persoonlijke lening of hypothecaire lening, omdat de looptijd korter is. Zorg er daarom voor dat u de maandelijkse afbetalingen kunt blijven dragen, ook als u met pensioen gaat en uw inkomen daalt.

Tot welke leeftijd kunt u lenen voor persoonlijke uitgaven?

Voor persoonlijke leningen, zoals een renovatielening of een lening voor de financiering van een vakantie, ligt de maximum leeftijd meestal rond de 70 à 75 jaar op het moment dat de lening afloopt. Net als bij autoleningen is het belangrijk om goed na te denken over de looptijd van de lening en de hoogte van de maandelijkse afbetalingen, zodat u deze ook op oudere leeftijd nog kunt blijven dragen.

Heeft u op oudere leeftijd een persoonlijke lening nodig, bijvoorbeeld voor het betalen van medische kosten? Dan is het verstandig om eerst te kijken of u hiervoor geen beroep kunt doen op andere financieringsbronnen, zoals uw spaargeld of een voorschot op uw pensioen. Zo voorkomt u dat u op latere leeftijd nog met een lening zit die u moeilijk kunt terugbetalen.

Conclusie

Het afsluiten van een lening op oudere leeftijd is zeker mogelijk, al wordt het wel moeilijker naarmate u ouder wordt. Voor hypothecaire leningen ligt de maximum leeftijd meestal hoger dan voor persoonlijke leningen en autoleningen. Hoeveel u precies kunt lenen hangt af van uw specifieke situatie, zoals uw inkomen, uw vaste lasten en het type lening dat u wilt aangaan.

Bent u op zoek naar een lening op oudere leeftijd? Vergelijk dan verschillende aanbiedingen van banken en kredietverstrekkers en kies de optie die het beste bij uw situatie past. En zorg ervoor dat u de maandelijkse afbetalingen ook op lange termijn kunt blijven dragen, zodat u niet in financiële problemen komt.

Heeft u vragen over het afsluiten van een lening op oudere leeftijd? Neem dan contact op met een financieel adviseur. Zij kunnen u helpen bij het maken van de juiste keuze en zorgen ervoor dat u ook op latere leeftijd nog zorgeloos van uw pensioen kunt genieten.

Krediet - Geld lenen - Lenen - kredietje.be