Stel u bent 55 jaar en wilt over enkele jaren wat kleiner gaan wonen. U bent nu nog vitaal maar als u de zestig bent gepasseerd misschien wel niet meer. Kunt u tegen die tijd nog geld lenen voor een woning? Of zal geen enkele bank een lening verstrekken aan mensen die een bepaalde leeftijd hebben bereikt? Welke leeftijdsgrens hanteren banken nou eigenlijk? En hanteren banken nog speciale voorwaarden bij het verstrekken van woonkredieten aan ‘ouderen’?

Santander krediet

De bank wil zijn geld terugkrijgen. Zo simpel is het

Een bank wil niets liever dan zijn geld terugkrijgen. En ja, daar hoort ook de rente bij. Bij de beoordeling voor een aanvraag van een woonkrediet zal dat meegenomen worden. Als u de zestig bent gepasseerd bent u voor de bank een groter risico. Bij een woonkrediet spreken we ook nog eens van doorgaans hoge bedragen. U begrijpt dat, als u geld wilt lenen als 60-plusser bij een bank, u een aantal hordes moet nemen.

Voldoende inkomsten trekt bank over de streep?

Maar hoe trekt u de bank dan toch over de streep? Banken zijn verzot op duidelijkheid. Zorg er daarom ook voor dat u de bank kan aantonen (lees: garanderen) dat u ook na uw zestigste voldoende inkomsten heeft. Dat kan een pensioen zijn, het inbrengen van eigen geld door de verkoop van uw huidige woning, etc. Zorg er ook voor dat u op het moment van de aanvraag geen leningen heeft openstaan.

70 jaar

Bij sommige banken moet het woonkrediet zijn afgelost op uw 70ste levensjaar. Bij een enkele bank, zoals BNP Paribas Fortis, moet de lening zelfs al op uw 67ste afbetaald zijn. Toch hanteren de meeste banken géén leeftijdsgrens. Althans, dat zeggen ze.

Comfort loan NL Image Banner 728 x 90

Hogere kosten voor verzekering

Als u op latere leeftijd geld leent voor een huis, dan moet u daarvoor tevens een schuldsaldoverzekering afsluiten, net zoals alle andere leners. U betaalt dan echter wel een hogere premie als oudere.