Waar kan je tegenwoordig nog een vakantielening afsluiten? De tijd is voorbij dat mensen zorgeloos op vakantie konden met het geld van een ander. Toch zijn er nog aanbieders die dit soort leningen verstrekken. Deze leningen zijn alleen geschikt voor consumenten die zelf over voldoende spaargeld beschikken maar niet bij dit geld kunnen komen. Of voor mensen die over een dusdanig hoog inkomen beschikken, dat de aflossing voor hen geen probleem vormt.

Vakantielening

Kenmerken van een goede vakantielening
Een kernmerk van een goede vakantielening is dat deze altijd voor de klant in kwestie op maat wordt gemaakt. Het zijn redelijk goedkope leningen. De verwachting van de geldverstrekker is wel dat de lening binnen een korte termijn weer wordt terugbetaald. Het is daarom verstandig om hier rekening mee te houden. De meeste vakantieleningen zijn geschikt voor diverse soorten vakanties, zoals wintersportvakanties, strandvakanties maar ook voor bijvoorbeeld wereldreizen.

Wat kost een lening voor een vakantie?
We schreven eerder al dat dit soort leningen redelijk goedkoop zijn, met de nadruk op ‘redelijk’. Doorgaans betaal je een rentetarief van gemiddeld 8 tot 9% per jaar over het leenbedrag. Houdt rekening met bijkomende kosten. Hoeveel je kunt lenen achterhaal je door naar de website van de betreffende aanbieder te gaan. In dit geval werden we geattendeerd op een Belgische leningaanbieder, namelijk Leemanskredieten.

Hoe aan te vragen?
Allereerst geef je aan wat voor bedrag je wilt lenen. Je geeft daarbij aan voor wat voor soort vakantie je de lening wilt gebruiken. Je krijgt vervolgens te zien uit welke termijnen je kan kiezen. Kies voor 12, 18 of 24 maanden. Je betaalt per maand minder aan aflossing indien je voor een langere termijn kiest. Echter ben je op het eind van de rit wel duurder uit.

Wat zijn de nadelen?
Een vakantielening afsluiten doe je niet zomaar. De lening moet je natuurlijk wel binnen de looptijd weer kunnen terugbetalen. Een nadeel van dit soort leningen is dan ook dat het niet verstandig kan zijn om geld te lenen voor iets dat geen echte waarde vertegenwoordigt. Is je vakantie voorbij? Dan heb je alleen nog maar emotionele herinneringen en niets tastbaars van waarde. Schaf je bijvoorbeeld een auto aan om op vakantie te kunnen gaan, dan is dat nog enigszins een investering waarmee je (misschien wel) de komende jaren letterlijk mee vooruit kunt. Echter een vakantie heeft een zeer korte verbruiksduur. Daarnaast is het ook een nadeel dat er nauwelijks concurrentie is tussen aanbieders van vakantieleningen, omdat er simpelweg weinig aanbieders zijn. Je betaalt daarom de hoofdprijs voor dergelijke leningen. Vaak is het daarom verstandiger om gewoon een doorlopend krediet af te sluiten of eventueel een vakantie op afbetaling te kopen.

Krediet - Geld lenen - Lenen - kredietje.be