Valse kredieten, wees op uw hoede als de voorwaarden voor een krediet te mooi zijn.
In tijden van financiële onzekerheid zijn consumenten vaak op zoek naar manieren om snel aan geld te komen. Helaas zijn er ook oplichters die hiervan profiteren door valse kredieten aan te bieden. De financiële waakhond FSMA waarschuwt consumenten voor deze praktijken. In deze blogpost bespreken we hoe je valse kredieten kunt herkennen en wat je kunt doen om jezelf te beschermen.
Hoe weet u of uw krediet of lening betrouwbaar is?
Een betrouwbare kredietgever zal altijd transparant zijn over de voorwaarden van het krediet. Ze zullen duidelijk communiceren over de rente, de looptijd en eventuele kosten. Als een aanbieding te mooi klinkt om waar te zijn, is dat vaak ook zo. Wees vooral op je hoede als de kredietgever geen vragen stelt over je financiële situatie of geen krediet controle uitvoert.
Een ander belangrijk punt is dat betrouwbare kredietgevers nooit zullen vragen om vooraf geld over te maken. Dit is een veelgebruikte tactiek van oplichters. Ze vragen bijvoorbeeld om een ‘administratieve vergoeding’ of ‘verzekeringspremie’ te betalen voordat je het krediet kunt krijgen. Trap hier niet in, want zodra je het geld hebt overgemaakt, zult je nooit meer iets van de oplichter horen.
Wees op je hoede als de kredietgever je vraagt om het opgegeven bedrag te betalen via een ‘cash mandaat’
Een ‘cash mandaat’ is een betaalmethode waarbij je contant geld overmaakt via een tussenpersoon. Dit is een veelgebruikte methode bij oplichters, omdat het geld niet terug te traceren is zodra het is overgemaakt. Een betrouwbare kredietgever zal nooit vragen om geld over te maken via een ‘cash mandaat’ of andere ongebruikelijke betaalmethoden.
De ondernemingen die op onregelmatige wijze actief zijn en waarvoor de FSMA het publiek waarschuwt
De FSMA houdt een lijst bij van ondernemingen die op onregelmatige wijze actief zijn en waarvoor ze het publiek waarschuwt. Deze lijst is te vinden op de website van de FSMA. Het gaat hierbij om ondernemingen die kredieten aanbieden zonder vergunning, of die valse kredieten aanbieden. Als je overweegt om een krediet af te sluiten bij een onderneming, is het verstandig om eerst te controleren of deze op de waarschuwingslijst van de FSMA staat.
Hoe herken je valse advertenties en gelijkaardige fraude?
Oplichters maken vaak gebruik van valse advertenties om consumenten te lokken. Deze advertenties kunnen zeer overtuigend overkomen, met beloftes van lage rentes en snelle goedkeuring. Vaak bevatten deze advertenties echter fouten in spelling en grammatica, of zien ze er onprofessioneel uit. Wees ook op je hoede voor advertenties die je onder druk zetten om snel te beslissen, bijvoorbeeld omdat het aanbod ‘slechts beperkt beschikbaar’ is.
Een andere veelgebruikte tactiek is phishing. Hierbij ontvang je een e-mail of sms die zogenaamd afkomstig is van een betrouwbare instelling, zoals je bank of een overheidsdienst. In de e-mail wordt je gevraagd om persoonlijke gegevens te verstrekken of geld over te maken. Ga hier nooit op in, maar neem contact op met de instelling via de officiële kanalen om te controleren of het verzoek legitiem is.
Hypotheekfraude en luchtleningsfraude ontmaskeren
Twee specifieke vormen van kredietfraude zijn hypotheekfraude en luchtleningsfraude. Bij hypotheekfraude biedt de oplichter een hypotheek aan tegen zeer gunstige voorwaarden, vaak zonder dat er een grondig onderzoek wordt gedaan naar de financiële situatie van de consument. In werkelijkheid bestaat de hypotheek niet en verdwijnt het geld dat de consument betaalt in de zakken van de oplichter.
Bij luchtleningsfraude doet de oplichter zich voor als een betrouwbare kredietgever en biedt kredieten aan tegen zeer aantrekkelijke voorwaarden. Ook hier wordt vaak geen grondig onderzoek gedaan naar de financiële situatie van de consument. Nadat de consument het geld heeft betaald, verdwijnt de oplichter met het geld en blijkt het krediet nooit te hebben bestaan.
Conclusie
Valse kredieten zijn een reëel probleem waar veel consumenten mee te maken krijgen. Door op je hoede te zijn voor aanbiedingen die te mooi klinken om waar te zijn en door altijd grondig onderzoek te doen voordat je een krediet afsluit, kun je jezelf beschermen tegen oplichters. Controleer altijd of de kredietgever een vergunning heeft en staat geregistreerd bij de FSMA. Ga nooit in op verzoeken om geld vooraf over te maken en wees op je hoede voor ongebruikelijke betaalmethoden zoals ‘cash mandaten’. Als je twijfelt over de betrouwbaarheid van een kredietaanbieding, neem dan contact op met de FSMA voor advies.
Met deze tips ben je beter gewapend tegen valse kredieten en kun je met een gerust hart op zoek gaan naar een betrouwbare kredietgever. Onthoud altijd: als iets te mooi klinkt om waar te zijn, is dat vaak ook zo!