Ongeveer de helft van de Belgische banken verstrekken hun huurders geen krediet voor een huurwaarborg. En dat zijn ze wel verplicht. De universiteit van Gent deed daar onderzoek naar.

Niet iedereen kan zich in deze cijfers vinden. Zo is bankenfederatie ‘Febelfin’ het niet eens met de uitkomst van het onderzoek. Pieter-Paul Verhaeghe heeft echter van klanten veel e-mails ontvangen waarin ze aangeven dat ze van hun bank te horen krijgen dat ze geen lening voor de huurwaarborg verstrekken. De banken trekken zich blijkbaar niets aan van de wettelijke verplichting voor de kredietverstrekking.

Geld lenen voor huurwaarborg al acht jaar verplicht

Belgische banken zijn al jaren wettelijk verplicht om klanten een lening te verstrekken voor een huurwaarborg. Al acht jaar is dit verplicht. Maar liefst 26 procent geeft echter aan dat ze daarvoor geen geld aan klanten lenen. Dat blijkt uit een praktijktest en een onderzoek van Geldbank.be. Zelfs 18 procent van de banken in België reageert niet eens op een kredietaanvraag. En als ze reageren op een aanvraag, dan vragen ze om meer inlichtingen of willen ze eerst een afspraak maken. Daardoor lijkt het alsof een lening afsluiten mogelijk is. Gek genoeg hebben veel banken zich al vanaf het begin nooit aan de wettelijke verplichting gehouden. En andere banken stelden zich niet al te makkelijk op, waardoor veel klanten afzagen van een leningaanvraag. Dat zegt Geert Inslegers, woordvoerder van de Vlaamse huurdersbonden.

Waarom is de bankwaarborg voor huurders belangrijk?

Waarom is een dergelijke waarborg belangrijk voor huurders? Een huurwaarborg is belangrijk voor ze omdat ze meestal nog geen borg hebben terug gekregen van een vorige woning die ze huurden. Daarnaast komen er bij het verhuizen extra kosten om de hoek kijken én moeten de huurders direct de 1e maand huur betalen. Als een klant geen lening kan afsluiten voor de huurwaarborg, dan kan hij in de problemen komen.

Bankenfederatie Febelfin geeft aan dat ze verzoeken mogen weigeren

Febelfin is het totaal niet eens met de uitkomst van het onderzoek en spreekt zelfs van beschuldigingen die nergens op gebaseerd zijn. De organisatie heeft in ieder geval grote twijfels. Zo geeft de Bankenfederatie Febelfin aan dat Belgische banken het recht hebben om ‘onredelijke verzoeken’ te weigeren. Zo kan een klant met een laag inkomen geen dure woning huren. Een aanvraag voor een lening mag dan ook geweigerd worden. Ze komen daar niet voor in aanmerking.

Krediet - Geld lenen - Lenen - kredietje.be