Hypothecaire lening op 30 jaar steeds populairder in België

De laatste jaren zien we in België een duidelijke trend: steeds meer mensen kiezen voor een hypothecaire lening met een looptijd van 30 jaar. Waar voorheen leningen op 20 jaar de norm waren, lijkt dit tij nu gekeerd. Maar wat zijn nu precies de voor- en nadelen van zo’n langere looptijd? En is het wel verstandig om voor 30 jaar vast te zitten aan een lening? We zetten de belangrijkste punten voor je op een rij.

Hypothecaire lening op 20 jaar vs 30 jaar

Traditioneel kozen de meeste Belgen voor een hypothecaire lening met een looptijd van 20 jaar. Dit werd gezien als een goede middenweg: de maandlasten blijven behapbaar, terwijl je toch binnen een redelijke termijn van je schuld af bent. Maar de laatste jaren is er een duidelijke verschuiving merkbaar naar leningen op 30 jaar.

De belangrijkste reden hiervoor zijn de historisch lage rentestanden. Doordat rentes zo laag staan, kost het op maandbasis niet zoveel meer om voor een langere looptijd te kiezen. En door de looptijd te verlengen, kun je het geleende bedrag over meer maanden uitsmeren, waardoor je maandlasten omlaag gaan.

Voordelen van een hypothecaire lening op 30 jaar

Het grote voordeel van een hypotheek op 30 jaar is dus dat je lagere maandlasten hebt. Dit kan flink schelen in je maandelijkse uitgaven, waardoor er meer ruimte overblijft voor andere dingen. Zeker voor starters op de woningmarkt kan dit het verschil maken tussen wel of geen huis kunnen kopen.

Daarnaast biedt een langere looptijd meer flexibiliteit. Je kunt de lening bijvoorbeeld in de eerste jaren wat ‘vooruit’ betalen als je inkomen stijgt. Zo profiteer je van de lage maandlasten, maar ben je toch sneller schuldenvrij. Ook kun je bij sommige banken boetevrij extra aflossen, bijvoorbeeld uit een bonus of erfenis.

Een ander pluspunt is dat je bij een lening op 30 jaar een groter bedrag kunt lenen. Omdat de bank over een langere periode zekerheid heeft over je betalingen, zijn ze vaak bereid om wat meer risico te nemen. Hierdoor kun je dus een duurder huis kopen.

Nadelen van een hypothecaire lening op 30 jaar

Natuurlijk zitten er ook nadelen aan een hypotheek met een langere looptijd. Het meest voor de hand liggende nadeel is dat je langer vastzit aan je lening en dus ook langer schulden hebt. Als er zich tussentijds wijzigingen voordoen in je leven, zoals een scheiding of baanverlies, kan dit financiële problemen opleveren.

Ook betaal je over de hele looptijd bekeken meer rente. Doordat je het geleende bedrag over een langere periode terugbetaalt, betaal je per saldo meer rente. Dit kan oplopen tot tienduizenden euro’s extra ten opzichte van een kortere looptijd.

Verder loop je bij een lange rentevaste periode het risico dat de rente tussentijds daalt, terwijl jij nog vastzit aan het oude, hogere rentepercentage. Sommige banken bieden wel de mogelijkheid om je rente mee te laten dalen, maar hier betaal je meestal een hogere rente voor.

Lage rente bij hypothecaire lening op 30 jaar

Zoals gezegd is de historisch lage rente een belangrijke drijfveer achter de populariteit van hypotheken op 30 jaar. Maar hoe komt het dat de rente voor deze leningen zo voordelig is?

Dit heeft alles te maken met de kapitaalvereisten voor banken. Hoe langer de looptijd van een lening, hoe minder kapitaal een bank hiervoor hoeft aan te houden. En minder kapitaal betekent lagere kosten voor de bank, die ze kunnen doorberekenen in de rente.

Daarnaast speelt ook de concurrentie tussen banken een rol. Nu steeds meer mensen interesse hebben in langlopende leningen, proberen banken elkaar de loef af te steken met scherpe rentetarieven. Goed nieuws dus voor huizenkopers!

Hypothecaire lening op 30 jaar voor energiezuinige woningen

Een interessante ontwikkeling is dat sommige banken extra voordelige voorwaarden bieden voor een hypotheek op 30 jaar als je een energiezuinige woning koopt. Dit kan bijvoorbeeld een nieuwbouwwoning zijn met een hoog energielabel, of een bestaande woning die je gaat verduurzamen.

De achterliggende gedachte is dat energiezuinige woningen minder gevoelig zijn voor stijgende energieprijzen en dus een stabieler onderpand vormen voor de bank. Bovendien wil de overheid verduurzaming stimuleren en zijn banken daar met gunstige voorwaarden bij betrokken.

Koop je een energiezuinige woning, dan kun je bij sommige banken rekenen op een extra rentevoordeel van 0,2% tot 0,3%. Ook zijn er banken die je projectbegeleiding bieden als je gaat verduurzamen, of die de kosten voor het energielabel of een duurzaamheidsadvies voor hun rekening nemen.

Conclusie

Een hypothecaire lening op 30 jaar wordt steeds populairder in België, met name door de lage rentestanden. Het grote voordeel is dat je lagere maandlasten hebt, waardoor een koopwoning bereikbaarder wordt. Daar staat tegenover dat je langer schulden hebt en over de hele looptijd meer rente betaalt.

Of een lening op 30 jaar voor jou verstandig is, hangt af van je persoonlijke situatie en voorkeuren. Overweeg goed of de lagere lasten opwegen tegen de langere looptijd. En vergelijk altijd meerdere aanbiedingen van banken, zeker als je een energiezuinige woning op het oog hebt. Zo vind je gegarandeerd de hypotheek die het beste bij jou past!

Kernpunten:

  • Hypothecaire lening op 30 jaar is in België populairder geworden door lage rentes
  • Voordelen zijn lagere maandlasten, meer leencapaciteit en flexibiliteit
  • Nadelen zijn langere looptijd, meer rente betalen en risico op rentewijzigingen
  • Extra voordelige voorwaarden voor energiezuinige woningen
  • Weeg voor- en nadelen goed af en vergelijk aanbiedingen van banken
auteur avatar
Klaas Oostendorp
Krediet - Geld lenen - Lenen - kredietje.be