Wij Belgen kunnen kiezen uit allerlei soorten kredieten voor verschillende doeleinden. Een daarvan is het overbruggingskrediet. Deze sluit u af indien u een nieuwe woning heeft gekocht maar met dubbele lasten zit omdat uw huidige woning nog niet is verkocht. Met een overbruggingskrediet bent u bij machte deze financieel lastige periode te overbruggen.

Hoe werkt het overbruggingskrediet?

Het idee achter het overbruggingskrediet is vrij eenvoudig. Dit krediet wordt verstrekt door de bank aan consumenten die een woning hebben gekocht terwijl hun huidige woning nog niet is verkocht. Is dit bij u ook het geval? Dan zit u met dubbele lasten. De bank schiet een gedeelte van het geld voor dat normaliter vrijkomt bij de verkoop van uw huis. Met dat bedrag kunt u uw nieuwe woning bekostigen. Hieronder hebben wij belangrijke vragen en antwoorden over dit krediet voor u op een rijtje gezet.

Hoe werkt dit krediet in de praktijk?

Even een praktijkvoorbeeld. Henk en Ingrid gaan verhuizen. Ze hebben hun oog laten vallen op een ruimere woning. Hun huidige woning moet 200.000 euro opleveren maar deze is nog niet verkocht. Ze hebben daarvoor nog een schuld (hypothecaire lening) bij de bank openstaan van 150.000 euro. Daarvan hebben ze 75.000 euro afbetaald. Hun nieuwe woning kost 300.000 euro. De bank kan een overbruggingskrediet verstrekken van 75.000 euro. Kortom: u kunt lenen wat de geschatte waarde is van uw woning die u te koop heeft staan minus de afgeloste bedragen.

Is een overbruggingskrediet duurder dan een gangbare lening?

Dit krediet is in principe niet duurder dan een normale hypothecaire lening. De rente staat vrijwel altijd vast. De rente voor dit krediet staat momenteel op plus minus twee tot drie procent.

Wat is de looptijd?

Van een overbruggingskrediet kunt u een beperkte periode gebruik maken. Doorgaans is de maximale looptijd 36 maanden met een minimale looptijd van 12 maanden.

Comfort loan NL Image Banner 728 x 90

Wat zijn de voordelen?

Zonder overbruggingskrediet is het voor consumenten die hun huidige woning nog niet verkocht hebben vrijwel onmogelijk om een nieuwe woning te financieren. Het voordeel van dit krediet is dat u voorkomt dat u met dubbele woonlasten komt te zitten tijdens de looptijd van het krediet. Doorgaans hoeft u tijdens de looptijd van het overbruggingskrediet geen geld af te lossen. Tevens kan het krediet worden afgesloten zonder tussenkomst van een notaris. Daarom betaalt u dus ook geen notariskosten. Omdat u de tijd kunt nemen voor het verkopen van uw woning, is er geen noodzaak om een lager bod direct te accepteren.

Nadelen?

Natuurlijk zijn er nadelen. Mocht u dit krediet willen verlengen, dan bent u duurder uit.