Als je op zoek bent naar een lening, kom je vaak de term “Persoonlijke lening” tegen. Bij veel mensen begint dan de vraag op te spelen: “Wat is een persoonlijke lening eigenlijk?” Daar proberen wij nu wat meer inzicht in te geven.

Wat is een persoonlijke lening?

Een persoonlijke lening, ook wel een lening op afbetaling genoemd, is een lening waarbij je een bedrag leent van een geldverstrekker die je binnen een afgesproken termijn terug gaat betalen. Een kenmerk van zo’n lening is dat er geen doel is vastgesteld, je mag het geleende geld dus aan alles wat je zelf maar wilt uitgeven.

Er zijn ook leningen waarbij het doel van de lening is bepaald, bijvoorbeeld een lening voor een huis of een auto. Als je van plan bent zo iets dergelijks te doen met je lening, is het zeker aan te raden om een lening af te sluiten die daarop gericht is. De rente is bij deze leningen namelijk ook vaak een stuk gunstiger, maar je bent wel gebonden aan andere richtlijnen en regels.

Kenmerken persoonlijke lening

De looptijd van een persoonlijke lening is vaak verschillend, dit wordt van tevoren vastgesteld in overleg met de geldverstrekker. Afhankelijk van de geldverstrekker die je uit kiest en het bedrag dat je wilt lenen wordt een afbetalingstermijn vastgesteld. Deze termijn is bij bijna alle aanbieders minimaal een jaar en bijna nooit langer dan vijf jaar.

Ook moet van tevoren worden vastgesteld wat de rente is die je betaalt voor de lening. De rente bij een persoonlijke lening staat altijd vast vanaf het moment dat het contract voor de persoonlijke lening wordt ondertekend. Maar van tevoren is er vaak al een een idee van de rente, hierdoor kun je ook makkelijk berekenen wat de lening nu uiteindelijk gaat kosten.

Het aanvragen van een persoonlijke lening

Op de site van de meeste geldverstrekkers kun je een formulier vinden waar je je aanvraag kunt invullen. Ook kun je bij de meeste aanbieders op de vestiging ook een aanvraag indienen. Bij de aanvraag vragen ze om je persoonsgegevens, je inkomensgegevens en je financiële situatie. Ook kijken de meeste geldverstrekkers na of je een aantekening hebt bij de Centrale voor Kredieten aan Particulieren bij de Nationale Bank België. Als je hier een negatieve aantekening hebt, is het al vaak niet meer mogelijk om de persoonlijke lening af te sluiten. Een minilening of een een lening zonder tussenkomst van de bank is dan nog een mogelijkheid die je kunt proberen.

Met de informatie die de geldverstrekker van je heeft ontvangen wordt vastgesteld of je wel een persoonlijke lening kunt afsluiten en wat het maximale leenbedrag is. Als het oordeel positief is, wordt er vaak een contract aangeboden waarin de details van de persoonlijke lening zijn opgenomen. Je kunt er dan zelf voor kiezen of je ermee akkoord wilt gaan.

Het antwoord op de vraag: “wat is een persoonlijke lening?” luidt dus als volgt:
Een persoonlijke lening is een lening voor een bepaald geldbedrag zonder doelstelling met een vastgestelde looptijd en vaste rente die wordt verleend door een geldverstrekker.