Een scheiding is nooit fijn. Een ieder gaat er sowieso op achteruit. En niet alleen doet het emotioneel veel pijn maar je voelt de pijn ook beiden in de portemonnee.

Als jullie besluiten om van elkaar te gaan scheiden maar je hebt nog wel leningen samen afgesloten, dan zijn er manieren om dat goed te regelen zodat jullie beiden niet in de problemen komen. In dit artikel gaan we er vanuit dat jullie een doorlopend krediet hebben afgesloten.

Santander krediet

Gezamenlijk doorlopend krediet en scheiden: wat te doen?

Als je bij een scheiding nog een gezamenlijk doorlopend krediet hebt dan kan je meerdere dingen doen. Je zou dit krediet kunnen splitsen. Net zoals je de inboedel verdeeld zou je dat ook kunnen doen met een lening. In goed overleg zou je dus beiden de helft van het krediet kunnen overnemen. Maar er zijn meerdere manieren om alles netjes af te handelen. Hieronder lees je welke mogelijkheden er zijn en ook hoe het werkt. Als je een krediet splitst is het in ieder geval wel belangrijk dat het nieuwe doorlopend krediet wordt afgesloten bij een aanbieder die de laagste rente en de allerbeste voorwaarden biedt. Want scheiden is al duur zat!

Meerdere mogelijkheden om gezamenlijke lening te verdelen

Bij een scheiding zijn er meerdere mogelijkheden om een gezamenlijke schuld op te lossen dan wel te verdelen. Er zijn 3 á 4 mogelijkheden waaruit jullie kunnen kiezen. Ten eerste de lening zo laten zoals hij is. Dat wil zeggen dat hij op jullie naam blijft staan. In feite blijft dus alles bij het oude. Het nadeel hiervan is dat jullie beiden de volle verantwoordelijkheid blijven houden over de aflossing daarvan. Als één van jullie niet aflost dan komen jullie beiden in de problemen. Wat ons betreft laten jullie deze optie snel varen. In de praktijk kan dit namelijk tot problemen en conflicten leiden. Een andere optie is om het doorlopend krediet maar op 1 naam te zetten. Bijvoorbeeld op jouw naam. In feite neem jij het krediet over en je bent dan ook als enige verantwoordelijk voor de aflossing hiervan. Dit kan een goede mogelijkheid zijn. Als jullie na de scheiding nog voldoende geld overhouden dan is het ook een optie om de schuld in een keer af te betalen. Dit is wat ons betreft de allerbeste mogelijkheid! Als dat niet tot de mogelijkheden behoort dan is het opdelen van het krediet een verstandige keuze.

Comfort loan NL Image Banner 728 x 90

Gezamenlijk doorlopend krediet delen/splitsen

Hoe gaat het splitsen van een doorlopend krediet na een scheiding in zijn werk? Wat betekent dit in de praktijk voor jullie? Met het splitsen van een doorlopend krediet bedoeld men gewoon dat jullie beiden een nieuwe lening afsluiten. Deze nieuwe lening bestaat uit een leenbedrag van dat deel dat jullie gezamenlijk overeen zijn gekomen. Meestal nemen de ex-partners ieder de helft voor rekening. Maar natuurlijk mogen jullie het ook anders verdelen. Het geld van de 2 nieuwe leningen wordt gebruikt om het oude krediet af te lossen. In de praktijk is het meestal mogelijk om beiden een nieuwe lening af te sluiten. Maar dit lukt niet in alle gevallen. Want de kredietverstrekker bekijkt hoe kredietwaardig jullie beiden zijn. Ben jij of jouw ex-partner volgens de bank onvoldoende kredietwaardig? Dan is het splitsen van een doorlopend krediet niet mogelijk. Doorlopend krediet splitsen als jullie gaan scheiden? Dan kan je het beste even contact met jullie bank of kredietverstrekker opnemen.

Krediet - Geld lenen - Lenen - kredietje.be