Waarover wat ons betreft nog steeds te weinig geïnformeerd is, dat is wat de kosten zijn van een krediet. Want hoeveel kost een krediet u werkelijk? Geld lenen kost geld. Kredietverstrekkers zijn verplicht om u tegenwoordig te informeren over de totale kosten van een consumptief krediet. Het hangt voornamelijk van het soort krediet af wat de kosten zijn. Zo betaalt u voor een minilening of roodstand bij de bank meer, dan wanneer u een lening op afbetaling of doorlopend krediet zou afsluiten. Ook het ontleende bedrag en het JKP (Jaarlijks Kostenpercentage) bepalen deels de kosten.

Het JKP geeft aan wat de kosten zijn van een krediet op jaarbasis

Om achter de totale kosten van een krediet op jaarbasis te komen, moet u letten op het JKP. JKP staat voor Jaarlijks Kostenpercentage. Met dit cijfer wordt aangegeven wat de kosten van een lening zijn op jaarbasis. Alle kosten zijn verwerkt in het JKP. Dus niet alleen het rentepercentage maar ook de overige kosten zoals administratiekosten, de kosten voor een verzekering en eventuele commissies. Het wettelijke Jaarlijkse Kostenpercentage mag door een kredietaanbieder niet overschreden worden.

Rekenvoorbeeld

Stel u leent een bedrag van €10.000 met een looptijd van 48 maanden. Het Jaarlijks Kostenpercentage (JKP) is 10%. U betaalt in totaal €12.074 en een paar cent terug.

Totale kosten

U wilt natuurlijk niet alleen weten wat uw kosten voor een krediet zijn op jaarbasis, maar ook wat een lening u in totaal kost. Kredietverstrekkers zijn verplicht om de totale kredietkosten altijd te vermelden in de overeenkomst. Wat zijn de totale kosten? Dat is het verschil tussen het bedrag dat u in totaal moet terugbetalen en het leenbedrag.