Dagelijks sluit veel Belgen een lening af. De persoonlijke lening is nog altijd, samen met het doorlopend krediet, een lening die de voorkeur krijgt. Het aanvragen van dergelijke leningen is zo gebeurd. Toch let lang niet iedereen op de voorwaarden en kosten die aanbieders stellen en rekenen. Heeft een persoonlijke lening ook nadelen? En wanneer is deze lening niet geschikt voor jou? Op deze pagina behandelen we enkele nadelen en valkuilen.

Aandachtspunten

Sluit je een persoonlijke lening af, dan moet je rekening houden met enkele aandachtspunten. De belangrijkste daarvan is nog altijd de rente. Want deze bepaald uiteindelijk wat je kosten zijn, dus hoe duur de lening is. Meestal is het zo dat een lage rente van een persoonlijke lening automatisch inhoud dat de kosten van lening in totaal ook lager uitvallen. Maar let vooral op de totaalprijs. Deze prijs moet altijd in het zogenoemde ESIC formulier staan. In dit formulier moet ergens vermeld staan wat de lening je totaal kost, gedurende de gehele looptijd. Hierin staat het bedrag dat je betaalt aan aflossing en rente. In dit formulier wordt tevens de lening in zijn geheel uitgelegd. Belangrijk om goed door te nemen.

Persoonlijke lening Image Banner 728 x 90

SEPTEMBRE-PAT-TRAVAUX-NL-840x150

Wat zijn de nadelen van deze leensoort?

Op zich een rare vraagstelling, want wat wij een nadeel vinden kan voor jou juist een voordeel zijn. Toch zijn er ons inziens een paar nadelen. Een daarvan is het boetevrij aflossen, wat niet mogelijk is. Persoonlijke leningen hebben altijd een vaste looptijd. Deze looptijd kan je niet veranderen wat concreet betekent dat je niet versneld je lening kan aflossen. Je vraagt een dergelijke geldlening aan omdat je voor zekerheid kiest. Je betaalt een vaste rente per maand, hebt een vaste looptijd en dus betaal je maandelijks precies hetzelfde bedrag. Dat je niet boetevrij kan aflossen kan een nadeel zijn, omdat je daardoor wellicht geen lening elders kan afsluiten. Écht een nadeel is het niet, maar de rente van een persoonlijke lening is doorgaans wat hoger dan bij een consumptief krediet zoals het doorlopend krediet. Maar ook die rente kan stijgen, doordat het rentetarief niet vast staat. Tenslotte willen we nog één punt benoemen waarvan wij denken dat dit een nadeel is en dat is de starheid. Een nadeel van de persoonlijke lening is dat je niet extra geld kan bijlenen binnen deze lening. Heb je opeens meer geld nodig? Dan moet je een nieuwe lening afsluiten. Een mogelijkheid is natuurlijk om de huidige lening over te sluiten naar een nieuwe aanbieder en daarbovenop extra geld bij te lenen.

Wat is het voordeel van een persoonlijke lening?

Natuurlijk willen we positief eindigen en daarom belichten we nog even gauw de positieve kanten van deze leensoort. Naar onze mening zijn de voordelen van een persoonlijke lening:

  • Betrouwbaarheid: Je betaalt een vast bedrag per maand. Je weet wat de lening je kost.
  • In een keer op de rekening: De kredietverstrekker maakt in een keer het bedrag over op je rekening.
  • Verstandig lenen: Je betaalt vanaf het begin de lening terug. Je kan het geld niet opnemen dat je aflost.