Dit keer eens extra aandacht voor slechte schulden. Want er zijn wel degelijk verschillen in schulden. Zo heb je ook ‘goede’ schulden. Hoe tegenstrijdig het ook klinkt. Want uit goede schulden is nog enig voordeel te behalen. Denk bijvoorbeeld aan een hypothecaire lening. U steekt zich dan wel in de schulden maar kunt dankzij deze lening wel een woning kopen. En met een beetje geluk wordt de woning meer waard.

Andere voorbeelden van goede schulden:

Of een studentenlening. Voor de meeste Belgische studenten een absolute must. Een dergelijk krediet kan worden gezien als investering voor de toekomst. Zo heb je ook groene leningen. Met een dergelijke lening kan u u bijvoorbeeld zonnepalen kopen en zo direct op de energierekening besparen. Zo zijn er meer kredieten die voordelen kunnen opleveren. Wat verstaan we onder slechte schulden? Dat leest u hieronder.Wat wordt verstaan onder slechte schulden?

Zoals sommige leningen een bepaald voordeel hebben, zo hebben bepaalde consumptieve kredieten een nadeel. Deze scharen we dan ook onder de slechte dus nadelige schulden. Bekende kredieten die meer nadelen dan voordelen hebben zijn o.a. kredietlijnen of kredietopeningen. Neem bijvoorbeeld een kredietkaart met een kredietopening. Als u van die kredietopening gebruik maakt, dan zit u vast aan torenhoge rentetarieven. Er hebben al veel consumenten zich daardoor flink in de schulden gestoken.

De kans bestaat dat u met een kredietkaart de controle over uw uitgaven verliest. Ook koop op afbetaling kunnen we rekenen tot een slechte schuld. Maar het meest onzinnig zijn toch wel de kredieten waarmee u overbodige luxegoederen aanschaft. Zoals bijvoorbeeld de nieuwste plasma tv, designspullen of kleding. Als u daarvoor een krediet nodig heeft, omdat u ze anders niet kan betalen, dan gaat u zeer slechte schulden aan.

Kortom: Alle aankopen die u doet met een lening maar die snel hun waarde verliezen, dat zijn slechte schulden.

Sommige leningen lijken goed

Er zijn inderdaad leensoorten die op zichzelf onschuldig zijn of lijken. Neem bijvoorbeeld persoonlijke leningen of gewoon hypotheekleningen. Mits in goede handen, zijn dit inderdaad betrouwbare dus geen slechte leningen. Maar het worden wel degelijk slechte schulden als u niet in staat bent deze leningen af te lossen. Lenen kost geld. En als u moeite krijgt met aflossen, dan loopt u een risico op de zwarte lijst te belanden.

Tips ter voorkoming van schulden

  • Kies voor een zo kort mogelijke looptijd (de maandtermijnen moet u natuurlijk wel kunnen betalen).
  • Probeer extra af te lossen op de momenten dat u geld over hebt.
  • Probeer ondertussen ook wat geld te sparen.
  • Maak een overzicht van uw inkomsten en uitgaven, zodat u weet hoeveel geld u per maand kan uitgeven…
Krediet - Geld lenen - Lenen - kredietje.be