In dit artikel informeren we je over de (on)mogelijkheid om een lening op afbetaling af te sluiten zonder toestemming van een partner.We gaan dieper in op de mogelijkheden om een lening af te sluiten als je getrouwd bent of samenwoont.Samen lening afsluiten gebruikelijk

Als je getrouwd bent of samenwoont dan heb je ook een huishouding die je deelt. Sluit je een lening op afbetaling af bij een willekeurige kredietverstrekker, dan is het normaal als je deze samen afsluit. In dat geval draag je samen de volle verantwoording voor het aflossen van de lening op afbetaling. En gebruikt maar één van de partners de lening, bijvoorbeeld voor de financiering van een auto? Ook dan is het normaal dat de lening op naam van beide partners komt te staan. Wil je echter een lening op afbetaling afsluiten op één naam, dan is dat niet bij alle geldverstrekkers mogelijk. Soms is dat bij een enkele aanbieder onder bepaalde voorwaarden mogelijk. De kans is groot dat je wel een hogere rente moet betalen. Want kredietverstrekkers zien het als een hoger risico die zij aangaan als ze een lening verstrekken op naam van één persoon. Maar heb je bij het afsluiten van een lening op afbetaling altijd de toestemming van een partner nodig?

Santander krediet

Toestemming partner noodzakelijk voor afsluiten van lening?

Het afsluiten van een lening gebeurt als het goed is in goed overleg als je getrouwd bent of samenwoont. Het is een verplichting die je aangaat voor een langere periode. En je partner wil natuurlijk graag weten wat er met een schuld gebeurt als jij komt te overlijden of hoe het zit met een lening bij een scheiding. De vraag of jij of een partner zonder toestemming een lening op afbetaling mag afsluiten is sterk afhankelijk van de leenvorm. Je hebt in ieder geval altijd toestemming van je echtgenoot of partner (ook bij geregistreerd partnerschap) nodig  voor de volgende leenvormen: Huurkoop, koop op afbetaling en hypotheek.

Toestemmingsvereiste bij lening op afbetaling niet nodig

Je zou denken dat je voor het afsluiten van een lening de toestemming van je partner nodig hebt. Maar dat is niet het geval. Je kunt gewoon een lening op afbetaling afsluiten zonder dat je partner daarvan op de hoogte is. Bedenk wel dat vanaf dat moment ook je partner verantwoordelijk is voor de aflossing. Het is daarom verplicht om als echtgenoot je partner hierover te informeren… Je hebt echter geen handtekening van hem of haar nodig.

Krediet - Geld lenen - Lenen - kredietje.be