Vorige week lazen we in de kranten dat de Belgische bank Belfius haar klanten een zwijgplicht heeft opgelegd. Klanten die geld toe krijgen op hun hypotheek vanwege de negatieve hypotheekrente, die mogen daarover met niemand spreken.

Geld toe op hypotheek onder strenge voorwaarden

Belfius stuurde een aantal klanten, die een negatieve rente op hun hypotheek hebben, een brief met daarin een dreigement. Deze klanten hebben een lening bij de bank afgesloten voor hun woning met een z.g. ‘variabele leenrente’. Die variabele rente is nu onder de nulgrens gezakt en is dus negatief. Belfius is daarom verplicht om deze klanten geld toe te geven over het krediet. De brief bevat een aantal niet-verhullende dreigementen c.q. voorwaarden. De voorwaarden die de cliënten krijgen opgelegd zijn onder meer dat ze moeten garanderen met niemand over de uitbetalingen van Belfius te spreken. Ook mogen ze met niemand spreken over die voorwaarden. Als een klant zich niet aan de regels houdt, dan zijn ze ‘verplicht’ de ontvangen geldsom aan de bank terug te betalen, inclusief rente.

Rentevergoeding is minder dan €200

Klantvriendelijk zijn de dreigementen niet, volgens Johan Klaps (Kamerlid van de Nieuw-Vlaamse Alliantie). Al eerder kaartte hij de houding van deze bank aan. Volgens hem is het niet nodig dat de bank deze dreigementen uit. Het zijn immers geen geheimen en het gaat al helemaal niet om grote bedragen. Zo is de maximale rentevergoeding die Belfius aan zijn cliënten moet afdragen minder dan €200 per klant.

UPDATE 4/9/2017

Bij Kredietje.be vernamen we dat de staatsbank inmiddels zijn betaalverplichting naar de klanten toe heeft afgekocht. Daarover leest u hieronder meer. Het nieuws werd naar buiten gebracht door De Tijd, een Vlaamse zakenkrant.

Belgische staatsbank Belfius heeft betaalverplichtingen afgekocht

De staatsbank Belfius heeft inmiddels zijn betalingsverplichtingen naar de klanten toe afgekocht. De bank was verplicht om een rentevergoeding uit te keren. Omdat de bank heeft geweigerd zijn klanten daadwerkelijk een negatieve rente uit te keren, en om te voorkomen dat het een juridische strijd wordt, ontvangen klanten een eenmalige vergoeding.

Rabobank heeft 20 klanten geld toe gegeven op hypotheek

Ook de Nederlandse bank Rabobank heeft vorig jaar aan een aantal klanten een negatieve rente uitgekeerd. In dat geval ging het om plus minus 20 Rabobank klanten. Deze klanten hadden een hypotheek met variabele leenrente afgesloten (gebaseerd op het z.g. ‘Euribortarief’). Wat is het Euribortarief? Dat is een tarief dat banken elkaar rekenen voor onderlinge leningen. Nu het Euribortarief nog lager staat dan vorig jaar, is het aannemelijk dat er in de toekomst nog meer klanten geld toe krijgen op hun hypotheek.

Krediet - Geld lenen - Lenen - kredietje.be