Je wilt een lening af gaan sluiten. Dat kan natuurlijk. Of je nou goed geregistreerd of slecht staat geregistreerd, iedereen vanaf 18 jaar kan een lening afsluiten? Maar, wat zijn nou de rente en kosten bij een lening?

Als je een bedrag leent, betaal je natuurlijk rente. Deze kosten hangen af van welke lening je hebt, het bedrag en hoelang de lening loopt. Wat er afgeraden word, is om een lening af te sluiten voor bijvoorbeeld een goedkope auto, een wasmachine, of een televisie. Omdat het om een klein bedrag gaat, laten we zeggen tussen de 500 en 1000 euro, betaal je soms 10% rente hierover heen. In principe betaal je alleen de rente en kosten van de lening in plaats van dat je de auto, wasmachine of televisie afbetaald. In dit soort gevallen, kun je beter je spaargeld hiervoor besteden. Er zijn aanbieders die een lage rente en kosten berekenen, maar let hier op. Dit kan vaak tijdelijk zijn. Het is dus reclame. De rente en kosten van een lening, gaan na de reclame weer net zo hoog als andere aanbieders.

Geld lenen kost dus echt geld. Leen nooit teveel en langer dan dat je nodig hebt. Leen je bijvoorbeeld toch geld voor een auto, zorg dan dat deze binnen 5 jaar is afbetaald. De aflossing ligt rond de 2%. Hier is een voorbeeld over de rente en kosten bij een lening.

Lening 10.000 euro voor een auto.

De lening is 10.000 euro en de aflossing is 2%. Omdat je snel je lening wilt aflossen, betaal je 200 euro in de maand. De rente over dit bedrag is 5,6%. De theoretische looptijd hierover is 58 maanden en het totale bedrag wat je hebt betaald is 11,377 euro.

Je ziet dat het bedrag hoger is geworden. Logisch, want de rente en kosten zijn bij de lening verwerkt. Je betaalt dus uiteindelijk meer dan dat je leent. Hoe sneller jij je lening afbetaald, hoe minder rente en kosten je betaald bij een lening. Weet wel, je zit er aan vast voor tenminste 3 jaar. En je kunt niet zomaar stoppen met betalen. De financiële situatie van tegenwoordig is helaas onvoorspelbaar. Als jij 1 maand niet kan betalen, heeft dat een groot nadeel. De rente en kosten bij een lening gaan dan ook steeds meer omhoog. Want vergeet niet, hoe sneller jij een lening afbetaald, hoe minder rente en kosten je hebt van een lening. Als je een keer extra geld over hebt en je wilt dit besteden aan je lening, dat kan natuurlijk. Er worden geen extra kosten in rekening gebracht. De rente en kosten die bij een lening komen kijken, is eigenlijk geld uitgeven wat niet van jou is. Denk altijd goed na over een lening afsluiten, want de rente en kosten bij een lening kunnen flink oplopen.

Krediet - Geld lenen - Lenen - kredietje.be