Flexibel krediet: de voor- en nadelen
Een flexibel krediet is een leenvorm waarbij u als kredietnemer de mogelijkheid heeft om binnen een afgesproken limiet geld op te nemen en af te lossen wanneer het u uitkomt. Dit type krediet biedt veel vrijheid, maar het is belangrijk om ook de mogelijke nadelen in overweging te nemen voordat u besluit een flexibel krediet af te sluiten.
Hoe werkt een flexibel krediet?
Bij een flexibel krediet spreekt u met de kredietverstrekker een kredietlimiet af. Tot dit bedrag kunt u naar behoefte geld opnemen. Over het opgenomen bedrag betaalt u rente. U heeft de vrijheid om op elk moment extra af te lossen of zelfs het volledige bedrag terug te betalen zonder extra kosten. Hierdoor kunt u de looptijd en de totale kosten van het krediet zelf beïnvloeden.
Het afsluiten van een krediet met flexibele voorwaarden zit meer dan ooit in de lift. Dit heeft ongetwijfeld alles te maken met het feit dat de economische crisis er voor zorgt dat steeds meer mensen hun lening niet op tijd kunnen afbetalen. Kiezen voor een krediet met flexibele voorwaarden kan er dan voor zorgen dat u niet meteen te maken krijgt met torenhoge boetes. Dat is natuurlijk op zich erg interessant, maar een flexibel krediet beschikt lang niet alleen maar over voordelen. Flexibele kredieten staan er bijvoorbeeld om bekend vaak erg duur te zijn, of in ieder geval een stuk duurder dan bijvoorbeeld een gewone persoonlijke lening. Wilt u ook graag een lening aangaan en denkt u er aan om een flexibel krediet af te sluiten? Ontdek dan snel de voor- en nadelen van deze kredietvorm in dit artikel.
Voordelen van een flexibel krediet
- Flexibiliteit in opname en aflossing
- Mogelijkheid om extra af te lossen zonder kosten
- Alleen rente betalen over het opgenomen bedrag
- Geschikt voor wisselende financiële behoeften
Nadelen van een flexibel krediet
- Vaak hogere rente dan bij een persoonlijke lening
- Risico op langdurige schuld door gebrek aan vaste looptijd
- Verleiding om meer te lenen dan nodig
- Kredietlimiet kan verlaging van kredietwaardigheid betekenen
Kan ik een doorlopend krediet krijgen?
Een doorlopend krediet is een vorm van flexibel krediet. Of u hiervoor in aanmerking komt, hangt af van uw financiële situatie en kredietwaardigheid. Kredietverstrekkers beoordelen onder andere uw inkomen, vaste lasten en eventuele andere leningen. Het is verstandig om verschillende aanbieders te vergelijken en te kijken naar zowel de rente als de voorwaarden.
Wat is een flexibel hypotheek krediet?
Een flexibel hypotheek krediet is een speciale vorm van hypotheek waarbij u extra opnamemogelijkheden heeft. U kunt bijvoorbeeld een deel van de hypotheeksom achter de hand houden voor toekomstige uitgaven of verbouwingen. Net als bij een regulier flexibel krediet betaalt u alleen rente over het opgenomen bedrag en kunt u boetevrij extra aflossen.
Een flexibel krediet kan uitkomst bieden als u behoefte heeft aan financiële flexibiliteit, maar weeg altijd de voor- en nadelen zorgvuldig af voordat u een beslissing neemt.
De kostprijs van een flexibel krediet
Toegegeven, bovenstaande klinkt natuurlijk best interessant, alleen zijn er wel een aantal minpunten waar u ook maar beter rekening mee kunt houden. Het meest voor de hand liggende minpunt is uiteraard de kostprijs. Een persoonlijke lening mag dan een heel strenge kredietvorm zijn, het is wel meteen ook de goedkoopste kredietvorm op de markt. Bij een doorlopend krediet gelden dan wel flexibele voorwaarden, maar de kostprijs is er ook naar. Wanneer we de rente van een persoonlijke lening gaan vergelijken met die van een doorlopend krediet kunnen we niet anders dan vaststellen dat laatst vermelde kredietvorm steeds aanzienlijk duurder uitvalt. Daarnaast maken erg veel kredietnemers in het geval van een flexibel krediet gebruik van de mogelijkheid om reeds afbetaalde bedragen terug op te vragen waardoor alles nog een stuk duurder wordt. Een flexibel krediet mikt omwille van deze reden op een heel specifieke doelgroep en is eigenlijk niet geschikt voor mensen die zo goedkoop mogelijk willen lenen.
Het doorlopend of doodlopend krediet
In de financiële wereld wordt er niet zelden vrij smalend gedaan over flexibele kredieten. Neem nu bijvoorbeeld het doorlopend krediet. Het doorlopend krediet beschikt in principe over erg mooie voorwaarden, maar die voorwaarden zijn eigenlijk ook best gevaarlijk. De kans bestaat namelijk dat kredietnemers gedurende de looptijd op regelmatige basis afbetaalde bedragen terug gaan opvragen. Dat is zoals gezegd perfect mogelijk, maar op die manier kan de looptijd van de lening haast oneindig worden verlengd. Waar de meeste kredietnemers dan niet of in ieder geval te weinig stil bij staan is het feit dat men constant blijft kosten betalen. Op het einde van de rit zult u dus ook in het geval van een doorlopend krediet behoorlijk veel geld hebben betaald voor het bedrag dat u heeft geleend. Hou ook hier zeker en vast rekening mee wanneer u er voor kiest om een flexibel krediet als het doorlopend krediet af te sluiten.
Is een flexibel krediet nu interessant of niet?
Het mag duidelijk zijn dat een flexibel krediet geen gewoon krediet is. Of het nu interessant is of niet om een dergelijke kredietvorm af te sluiten laten we eigenlijk het best in het midden. Er zit zeker toekomst in deze kredietvormen, maar die toekomst heeft vooral te maken met de financiële mogelijkheden van de kredietnemer. Mensen die hun lening met zekerheid en tijdig zullen kunnen terugbetalen zullen er doorgaans steeds voor kiezen om een gewone lening op afbetaling af te sluiten. Het zijn slechts de mensen met beperkte(re) financiële mogelijkheden die er voor zullen kiezen om bijvoorbeeld een doorlopend krediet af te sluiten. Daar is niets mis mee, althans niet wanneer men de hogere kostprijs voor lief neemt.