Valse kredieten, pas op als het te mooi klinkt om waar te zijn

In tijden van financiële onzekerheid kan het verleidelijk zijn om in te gaan op aantrekkelijke kredietaanbiedingen. Helaas zijn niet alle aanbiedingen even betrouwbaar. Sterker nog, sommige zijn ronduit frauduleus. In deze blogpost geven we u tips om valse kredietaanbiedingen te herkennen en wat u kunt doen als u ermee geconfronteerd wordt.

Hoe herkent u valse kredietaanbiedingen?

Er zijn een aantal signalen die kunnen wijzen op een frauduleus kredietaanbod:

  • Te mooi om waar te zijn: Als het aanbod te mooi klinkt om waar te zijn, is dat vaak ook zo. Wees alert op onrealistisch lage rentes of de belofte dat u gegarandeerd wordt goedgekeurd, ongeacht uw kredietgeschiedenis.
  • Onder druk zetten: Legitieme kredietverstrekkers zullen u nooit onder druk zetten om snel te beslissen. Als u het gevoel krijgt dat u wordt opgejaagd, is voorzichtigheid geboden.
  • Vooruitbetaling vragen: Wordt u gevraagd om op voorhand geld over te maken voor ‘administratiekosten’, ‘verzekeringskosten’ of iets dergelijks? Dat is zeer verdacht. Betrouwbare kredietverstrekkers vragen nooit om vooruitbetalingen.
  • Onprofessionele communicatie: Let op spelling- en grammaticafouten in e-mails of op websites. Ook het ontbreken van duidelijke contactgegevens of een fysiek adres is een alarmsignaal.
  • Niet geregistreerd: Controleer of de kredietverstrekker geregistreerd staat bij de FSMA (Financial Services and Markets Authority). Is dat niet het geval, wees dan op uw hoede.

Onthoud: als iets te mooi lijkt om waar te zijn, is dat meestal ook zo. Vertrouw op uw intuïtie en laat u niet verleiden door mooie beloftes van snelle en gemakkelijke kredieten.

Wat kunt u doen bij Valse kredietaanbiedingen?

Vermoedt u dat u te maken heeft met een frauduleus kredietaanbod? Onderneem dan de volgende stappen:

  1. Niet reageren: Reageer niet op verdachte e-mails of telefoontjes en klik zeker niet op links in dergelijke berichten. Zo voorkomt u dat oplichters toegang krijgen tot uw persoonlijke gegevens.
  2. Geen geld overmaken: Maak nooit geld over als daarom wordt gevraagd voordat u het krediet krijgt. Eens u geld heeft overgemaakt, bent u het vrijwel zeker kwijt.
  3. Melden bij de FSMA: Contacteer bij de minste twijfel en vóór u een (bijkomende) betaling uitvoert de FSMA rechtstreeks via het contactformulier voor consumenten. Zij kunnen de zaak onderzoeken en gepaste maatregelen nemen.
  4. Aangifte doen: Bent u slachtoffer geworden van kredietfraude? Dien dan een klacht in bij de politie. Verzamel daarvoor zoveel mogelijk bewijsmateriaal, zoals e-mails, contracten, rekeninguittreksels, enz.
  5. Waarschuw anderen: Deel uw ervaringen met vrienden en familie en op sociale media. Hoe meer mensen op de hoogte zijn van de gevaren van frauduleuze kredietaanbiedingen, hoe minder slachtoffers er zullen vallen.

Conclusie

Frauduleuze kredietaanbiedingen kunnen verleidelijk klinken, zeker als u dringend geld nodig heeft. Maar trap er niet in! Wees alert voor de signalen die kunnen wijzen op fraude en onderneem meteen actie als u vermoedt dat er iets niet pluis is. Door waakzaam te zijn en de juiste stappen te ondernemen, kunt u uzelf en anderen behoeden voor de financiële en emotionele schade die kredietfraude kan veroorzaken.

Heeft u vragen over de betrouwbaarheid van een kredietaanbieder of -makelaar? Aarzel dan niet om contact op te nemen met de FSMA. Zij staan klaar om u te helpen en te adviseren.

Onthoud: als een deal te mooi lijkt om waar te zijn, is dat waarschijnlijk ook zo. Vertrouw op uw gezond verstand en laat u niet misleiden door mooie praatjes. Met de juiste kennis en voorzorgsmaatregelen kunt u uzelf beschermen tegen frauduleuze praktijken in de kredietwereld.

author avatar
Klaas Oostendorp
Krediet - Geld lenen - Lenen - kredietje.be