Kies je voor een persoonlijke lening of voor een doorlopend krediet? Dit moet altijd afhankelijk zijn van de situatie. Vraag jezelf bijvoorbeeld af waar je het geld voor gebruikt en hoeveel geld je nodig hebt. Op deze pagina leggen we je haarfijn uit wat de verschillen zijn tussen beide leenvormen, zodat je straks een lening afsluit die geheel bij je wensen en leendoel past. Allereerst is het zo dat je een persoonlijke lening vrijwel nooit boetevrij kan en mag aflossen. Doe je dit wel? Dan betaal je een boete. De hoogte van deze boete is zodanig, dat het nauwelijks loont om vervroegd af te lossen. Een doorlopend krediet mag en kan je altijd versneld boetevrij aflossen.

Comfort loan NL Image Banner 975 x 90

Persoonlijke lening Image Banner 728 x 90

Doorlopend Krediet

Een doorlopend krediet is de beste leenvorm voor jou, wanneer je niet precies weet hoeveel geld je nodig hebt. Je kan flexibel opnemen en aflossen. Heb je eenmaal het doorlopend krediet geheel terugbetaald, dan kan je er altijd voor kiezen om op een later moment weer hiervan gebruik te maken. Doorlopende kredieten worden vaak afgesloten voor verbouwingen aan huizen of voor de aanschaf van bijvoorbeeld een nieuwe keuken. Neem alleen geld op indien je dit nodig hebt. Je betaalt alleen rente over het geld dat je gebruikt. Kenmerkend voor doorlopende kredieten is de (doorgaans) lagere rente dan bij persoonlijke leningen. Wel is het zo dat de rente gedurende de looptijd kan stijgen maar andersom is ook mogelijk. Daarom is het verstandig om deze kredietvorm niet te gebruiken voor zaken die in waarde verminderen. Sluit bijvoorbeeld liever een persoonlijke lening af als autolening. Want mocht de rente van een doorlopend krediet na verloop van tijd sterk stijgen, dan ben je misschien alweer toe aan een nieuwe auto terwijl het krediet nog niet is afgelost. Hieronder gaan we dieper in op de kosten van een doorlopend krediet.

Wat zijn de kosten van een doorlopend krediet in totaal?

Uiteraard heb je de kosten deels zelf in de hand, omdat jij bepaald hoeveel geld je wilt lenen. Des te meer je leent, des te duurder je uit bent. Het is lastig om te bepalen hoeveel een doorlopend krediet je in totaal kost, aangezien de rente variabel is. Dat houdt in dat deze rente zowel kan stijgen als dalen. Het voordeel van dit krediet t.o.v. een persoonlijke lening is dat je altijd boetevrij kan aflossen en alleen rente betaalt over de bedragen die je opneemt.

Persoonlijke Lening

In tegenstelling tot het doorlopend krediet, is het bij een persoonlijke lening altijd duidelijk wat het je in totaal kost. Wil je een verbouwing doen aan je woning of een nieuwe keuken aanschaffen? Sluit dan een persoonlijke lening af. Het geld wordt in zijn geheel op de rekening gestort en dit betaal je in maandelijkse termijnen terug. De rente is niet variabel maar staat vast. Daardoor staat ook de looptijd van de lening vast. Met een doorlopend krediet mag je altijd geld opnemen en terugbetalen wanneer je wenst. Dit is met een persoonlijke lening niet het geval. Je sluit een persoonlijke lening af voor een duidelijk leendoel en je hebt de zekerheid dat je niet voor onverwachte kosten komt te staan.

Wat kost een persoonlijke lening je in totaal ?

Het is sterk afhankelijk van het leenbedrag en de rentetarieven en dus de looptijd. Je betaalt iedere maand hetzelfde bedrag. Hierin zit een stukje rente en aflossing. Je mag niet versneld aflossen. Doe je dit wel, dan betaal je meestal een boete.

Krediet - Geld lenen - Lenen - kredietje.be