U wordt ziek, raakt uw baan kwijt… Het kan iedereen zomaar overkomen en in 99% van de gevallen kunt u er niets aan doen. Zeer vervelend is het wel als u daardoor plotseling minder geld gaat verdienen en u daardoor in de problemen dreigt te komen. Als u nog een krediet heeft openstaan bij de bank en u dit niet meer kunt afbetalen, dan moet u in elk geval de bank daarvan zo snel mogelijk op de hoogte brengen. Banken willen altijd in overleg met hun cliënten op zoek gaan naar maatregelen om de maandelijkse lasten te verlichten. Hieronder leest u in het kort wat er mogelijk is.Uw maandlasten verlichten: Dit is mogelijk

Uw kredietlast verminderen? Breng uw maandelijkse lasten in overleg met de bank omlaag. U kunt meestal het volgende voor elkaar krijgen.

  1. Uitstel van betaling aanvragen (bijvoorbeeld gedurende 3 maanden)
  2. De looptijd van de lening verlengen
  3. Meerdere dure leningen samenvoegen naar één goedkopere lening

Wat gebeurt er indien u de lening niet meer kan afbetalen?

Het is zeer vervelend als het u totaal niet meer lukt om een lening af te lossen. De bank is in dat geval verplicht om dit bij de CKP te melden. Het CKP is de afkorting voor: Centrale voor Kredieten aan Particulieren. Deze centrale staat in rechtstreeks contact met de Nationale Bank van België. Tevens wordt er door de bank een aanmaning gestuurd. U krijgt vervolgens enige tijd om te reageren op de aanmaning. U moet voor de beslagrechter verschijnen als u nog steeds niet in staat bent de achterstand in te lossen.
Vervolgens…

Zal de bank beslag leggen op uw loon en eventueel volgt er een inbeslagname van uw onroerend goed (indien u een eigen koopwoning heeft). Met de opbrengst uit een verkoop van uw woning wordt uw krediet afgelost.