Het ene krediet is het andere niet.

Zoveel zal al snel duidelijk worden wanneer u de verschillende kredietvormen op de markt gaat vergelijken. Uit onderzoeken is gebleken dat heel wat mensen uiteindelijk toch een foutief krediet afsluiten. Niet zelden is dat het gevolg van het feit dat men zelf onvoldoende onderzoek doet naar de geldende kredietvoorwaarden. Wilt u bijvoorbeeld graag zo voordelig mogelijk geld kunnen lenen? Of bent u op zoek naar vooral een zo flexibel mogelijk krediet? Dit alleen al is een belangrijke vraag die elke potentiële kredietnemer zich moet stellen. Bent u ook van plan om een krediet af te sluiten, maar weet u niet goed waar precies allemaal rekening mee te houden? Dan is het de moeite waard om u even in de onderstaande informatie te verdiepen.

Zo goedkoop mogelijk geld lenen met het persoonlijk krediet

Laat het ons in eerste instantie even hebben over het persoonlijk krediet. Voor veel mensen is het vooral van belang dat ze geld kunnen lenen tegen zo laag mogelijke kosten. Indien dat ook geldt voor u is de persoonlijke lening meer dan waarschijnlijk de beste keuze. De reden waarom de intrest op deze kredietvorm zo laag ligt is terug te vinden in de lineaire voorwaarden die eraan verbonden zijn.

Wanneer u een persoonlijk krediet afsluit weet u vanaf het begin precies wat u kunt verwachten. Dat is enerzijds interessant, maar zorgt anderzijds wel voor een gebrek aan flexibiliteit. Het is bijvoorbeeld niet mogelijk om eerder afbetaalde bedragen terug op te vragen. Bovendien geldt veelal ook dat tussentijds extra aflossingen uitvoeren niet (kosteloos) mogelijk is. U kunt dus bij een persoonlijke lening rekenen op zeer lage intresten, maar u kunt in principe niet van de vastgestelde kredietvoorwaarden afwijken. Gebeurt dat wel? Dan komt u dat doorgaans op extra kosten te staan.

Flexibel geld lenen met een doorlopend krediet

Lijnrecht tegenover de persoonlijke lening staat het doorlopend krediet. Bij deze kredietvorm ligt de nadruk niet op zo goedkoop, maar wel zo flexibel mogelijk lenen van geld. Enkele kenmerkende eigenschappen waar deze kredietvorm over beschikt zijn dan ook de volgende:

  1. Reeds afbetaalde bedragen kunnen terug worden opgevraagd;
  2. Het is mogelijk om (kosteloos) tussentijds extra aflossingen te doen;
  3. De einddatum van het doorlopend krediet kan worden uitgesteld;

De enorme flexibiliteit waar de voorwaarden van het doorlopend krediet over beschikken heeft twee gevolgen. In eerste instantie zullen kredietnemers die kiezen voor deze kredietvorm niet snel tegen extra kosten aanlopen die ze niet hadden verwacht. Men weet immers op voorhand dat de intrest hoger ligt en de kosten worden berekend op het openstaande bedrag.

Een tweede gevolg is terug te vinden in het feit dat een doorlopend krediet doorgaans veel langer wordt aangehouden dan een persoonlijke lening. Dit vaak gewoon omdat het kan. Door continue tegen de limiet van het krediet aan te gaan zitten kunnen de kosten wel aardig oplopen.

Denk goed na over uw verwachtingen

Het verschil tussen het doorlopend krediet en de persoonlijke lening mag duidelijk zijn. Meteen maakt dit verschil ook duidelijk waarom u grondig al uw verwachtingen even op een rijtje dient te zetten. Veel mensen doen dit niet waardoor ze finaal met een krediet worden opgezadeld dat eigenlijk helemaal niet past bij hun (financiële) situatie. Hou er uiteraard ook altijd rekening mee dat er ook tal van specifieke kredietvormen op de markt zijn terug te vinden. Denk hierbij aan:

  • De autolening voor het aankopen van een nieuwe of tweedehandse auto;
  • De hypothecaire lening voor het aankopen van een bepaald vastgoed;
  • De renovatielening voor het uitvoeren van renovatiewerken aan uw woning;

Bij het vergelijken van de verschillende soorten kredieten op de markt zal het ook meteen duidelijk worden dat de voorwaarden voor het verkrijgen van het krediet kunnen verschillen. Zo spreekt het voor zich dat de eisen voor een hypothecaire lening veel strenger zijn dan voor een persoonlijke lening. Bent u aan de slag als zelfstandige ondernemer en bent u van plan om een zakelijk krediet aan te vragen? In dat geval zult u mogelijks ook rekening moeten houden met persoonlijke borgstelling.

Een klein bedrag lenen met een mini krediet

Naast de standaard kredieten die u voornamelijk aantreft bij een bank bestaan er ook nog andere, alternatieve kredietvormen. Een bekend voorbeeld is bijvoorbeeld het zogenaamde mini krediet. Deze kredietvorm leent zich zoals de naam reeds laat vermoeden vooral voor het lenen van kleine(re) bedragen. Heeft u op een bepaald moment nood aan een beetje extra financiële ademruimte? Zou u daarvoor graag een beroep doen op een mini krediet? Dan is dat perfect mogelijk. Niet zelden kunt u het geld in dit geval zelfs reeds binnen de 24 uur op uw bankrekening verwachten. Hoe het ook zij, wenst u een bepaald krediet af te sluiten? Dan mag het duidelijk zijn dat er daarvoor tegenwoordig op de financiële markt heel wat mogelijkheden zijn terug te vinden.

Krediet - Geld lenen - Lenen - kredietje.be