Geld lenen moet u niet impulsief doen. Dan zou het namelijk zomaar kunnen zijn dat u in de schulden komt te zitten. Er zijn een aantal dingen waar u op moet letten. Hieronder vindt u 5 handige tips om geld te lenen zonder bank.

Tip 1: Bereken het bedrag dat u maandelijks kunt aflossen

Het is verstandig om enkel geld te lenen als u een vast inkomen heeft. Anders weet u namelijk niet zeker of u de lening wel kunt afbetalen. Om te berekenen hoeveel geld u kunt lenen, berekent u eerst uw totale inkomsten. Hier trekt u uw hypotheek, huur, gas, water en elektra, de maandelijkse boodschappen en de overige vast lasten zoals studiekosten of telefoonrekeningen vanaf. Dan haalt u hier nog ongeveer honderd euro vanaf voor onverwachtse kosten. Het bedrag dat overblijft is het bedrag dat u iedere maand maximaal kunt aflossen.

Tip 2: Bepaal wat voor soort lening u wilt

Nadat u heeft berekend hoeveel u maximaal kunt lenen zult u moeten bepalen wat voor lening u wilt afsluiten. Kiest u voor een persoonlijke lening of een privé-lening? Met een persoonlijke lening kunt u meerdere malen geld opnemen. Van tevoren is er afgesproken wat de limiet is. Als u deze limiet heeft bereikt en u betaalt een deel terug, kunt u dit later weer opnemen. Gedurende de gehele looptijd van de lening kunt u geld opnemen tot de limiet. U moet er wel voor zorgen dat u de lening aan het einde van de looptijd kunt afbetalen. Een privé-lening is een lening waarbij u eenmalig een bepaald bedrag kunt opnemen. Iedere maand lost u een deel van dit bedrag en rente af. Er zijn verschillende leningen op afbetaling, zoals een autolening of een vakantielening. Meestal heeft u dan de keuze uit een lening waarbij u eenmalig geld opneemt of een lening waarbij u meerdere malen geld kunt opnemen tot een bepaalde limiet. Als laatste kunt u nog kiezen voor een creditcard. Aan het einde van de maand betaalt u dan het bedrag dat u die maand met de creditcard heeft uitgegeven. Bij sommige financiers zoals Kredietpartner betaalt u maandelijks een vast bedrag ongeacht de hoogte van het bedrag dat u die maand heeft uitgegeven.

Tip 3: Bepaal bij welk bedrijf u een lening wilt afsluiten

Om erachter te komen bij welk bedrijf u het beste een lening kunt afsluiten, kunt u het beste de kredietverstrekkers vergelijken op een vergelijkingssite. U hoeft dan enkel uw gegevens en wensen in te voeren en de website stelt voor u een lijst samen van de particulieren die het soort lening aanbieden die u wilt. Hier staan tevens de kosten bij vermeld.

Tip 4: Ga na of de kredietverstrekker te vertrouwen is

Niet iedere particulier is te vertrouwen. Er zijn een aantal kredietverstrekkers die willen dat u afsluitkosten betaalt, maar dit mogen ze helemaal niet van u verlangen. Bij andere aanbieders staan in de kleine lettertjes van het contract extra kosten vermeld. Veel mensen kijken hier overheen en krijgen onverwachts hoge rekeningen thuis gestuurd. Het is goed om eerst een aantal referenties van een bedrijf te zoeken op internet. Betaal daarnaast nooit afsluitkosten en lees het gehele contract goed door. Kredietpartner is een bekende financier en dit bedrijf is dan ook te vertrouwen.

 

Buyway line:


Tip 5: Kies voor een vaste rente

U doet er goed aan om te kiezen voor een vaste rente. Vaak lijken de kosten op het begin hoger, maar uiteindelijk geeft het u wel zekerheid. Met een variabele rente kunt u profiteren van rentedalingen, maar er zullen ook stijgingen zijn. Forse rentestijgingen komen nogal eens voor. Hier heeft u geen last van als u voor een vaste rente kiest.

Krediet - Geld lenen - Lenen - kredietje.be