De voor- en nadelen van een flexibel krediet
Het afsluiten van een krediet met flexibele voorwaarden zit meer dan ooit in de lift. Dit heeft ongetwijfeld alles te maken met het feit dat de economische crisis er voor zorgt dat steeds meer mensen hun lening niet op tijd kunnen afbetalen. Kiezen voor een krediet met flexibele voorwaarden kan er dan voor zorgen dat u niet meteen te maken krijgt met torenhoge boetes. Dat is natuurlijk op zich erg interessant, maar een flexibel krediet beschikt lang niet alleen maar over voordelen. Flexibele kredieten staan er bijvoorbeeld om bekend vaak erg duur te zijn, of in ieder geval een stuk duurder dan bijvoorbeeld een gewone persoonlijke lening. Wilt u ook graag een lening aangaan en denkt u er aan om een flexibel krediet af te sluiten? Ontdek dan snel de voor- en nadelen van deze kredietvorm in dit artikel.Hoe werkt een flexibel krediet?
Als voorbeeld van een flexibel krediet gebruiken we het doorlopend krediet. Dit is ongetwijfeld de bekendste en flexibelste kredietvorm op de markt. Bij een doorlopend krediet dient de kredietnemer ook gewoon maandelijks af te betalen, maar het is bijvoorbeeld mogelijk om reeds afbetaalde bedragen terug op te vragen. Bij een gewone persoonlijke lening kan dat niet. Kunt u een maand geen terugbetaling doen? Geen probleem, een doorlopend krediet biedt u op dat vlak ruim voldoende marge. In het geval van een persoonlijke lening zou u in deze situatie gelijk worden opgezadeld met hoge kosten. Dit alles maakt meteen duidelijk dat een flexibel krediet vooral in het leven werd geroepen voor mensen die er niet zeker van zijn dat ze hun lening zomaar volgens de kredietvoorwaarden kunnen terugbetalen.
De kostprijs van een flexibel krediet
Toegegeven, bovenstaande klinkt natuurlijk best interessant, alleen zijn er wel een aantal minpunten waar u ook maar beter rekening mee kunt houden. Het meest  voor de hand liggende minpunt is uiteraard de kostprijs. Een persoonlijke lening mag dan een heel strenge kredietvorm zijn, het is wel meteen ook de goedkoopste kredietvorm op de markt. Bij een doorlopend krediet gelden dan wel flexibele voorwaarden, maar de kostprijs is er ook naar. Wanneer we de rente van een persoonlijke lening gaan vergelijken met die van een doorlopend krediet kunnen we niet anders dan vaststellen dat laatst vermelde kredietvorm steeds aanzienlijk duurder uitvalt. Daarnaast maken erg veel kredietnemers in het geval van een flexibel krediet gebruik van de mogelijkheid om reeds afbetaalde bedragen terug op te vragen waardoor alles nog een stuk duurder wordt. Een flexibel krediet mikt omwille van deze reden op een heel specifieke doelgroep en is eigenlijk niet geschikt voor mensen die zo goedkoop mogelijk willen lenen.

Het doorlopend of doodlopend krediet
In de financiële wereld wordt er niet zelden vrij smalend gedaan over flexibele kredieten. Neem nu bijvoorbeeld het doorlopend krediet. Het doorlopend krediet beschikt in principe over erg mooie voorwaarden, maar die voorwaarden zijn eigenlijk ook best gevaarlijk. De kans bestaat namelijk dat kredietnemers gedurende de looptijd op regelmatige basis afbetaalde bedragen terug gaan opvragen. Dat is zoals gezegd perfect mogelijk, maar op die manier kan de looptijd van de lening haast oneindig worden verlengd. Waar de meeste kredietnemers dan niet of in ieder geval te weinig stil bij staan is het feit dat men constant blijft kosten betalen. Op het einde van de rit zult u dus ook in het geval van een doorlopend krediet behoorlijk veel geld hebben betaald voor het bedrag dat u heeft geleend. Hou ook hier zeker en vast rekening mee wanneer u er voor kiest om een flexibel krediet als het doorlopend krediet af te sluiten.

Is een flexibel krediet nu interessant of niet?
Het mag duidelijk zijn dat een flexibel krediet geen gewoon krediet is. Of het nu interessant is of niet om een dergelijke kredietvorm af te sluiten laten we eigenlijk het best in het midden. Er zit zeker toekomst in deze kredietvormen, maar die toekomst heeft vooral te maken met de financiële mogelijkheden van de kredietnemer. Mensen die hun lening met zekerheid en tijdig zullen kunnen terugbetalen zullen er doorgaans steeds voor kiezen om een gewone lening op afbetaling af te sluiten. Het zijn slechts de mensen met beperkte(re) financiële mogelijkheden die er voor zullen kiezen om bijvoorbeeld een doorlopend krediet af te sluiten. Daar is niets mis mee, althans niet wanneer men de hogere kostprijs voor lief neemt.

Krediet - Geld lenen - Lenen - kredietje.be