Geld sparen is een verstandige keuze indien je maandelijks een bepaald bedrag overhoudt. Toch haalt lang niet iedereen voldoende uit zijn of haar spaarrekening en dat is jammer. Op dit moment is de rente die je ontvangt op je spaarrekening zo ongeveer op het laagste niveau ooit. Sparen loont nog steeds wel alleen brengt het niet meer zoveel op als eerder. Daarom besteden we op deze pagina extra aandacht aan sparen en geven we je spaartips, zodat je het optimale rendement uit je spaarrekening haalt. Maak gebruik van onze spaartips.

Vergelijk altijd de actuele rentes!

Het vergelijken van de rentetarieven op spaarproducten loont nog steeds. Banken wijzigen vaak de rentepercentages van spaarrekening continu; Het ene moment kan bank ‘X’ misschien de beste aanbieder zijn terwijl een paar dagen daarna bank ‘Y’ plotseling een hogere spaarrente biedt. Vergelijk daarom met regelmaat meerdere spaarrekeningen met elkaar. Soms is overstappen zelfs een goede keuze en brengt je dit op termijn geld op. Het overstappen van de ene spaarbank naar de andere kost altijd een paar dagen. Dit betekent eenvoudigweg dat je in die dagen geen rente opbouwt. Hieronder meer over de effectieve rente…

Effectieve rentes

Banken doen er alles aan om je zover te krijgen dat je bij hen een spaarrekening opent. En hoe kunnen ze jou het beste benaderen? Door je te lokken met effectieve spaarrentes. Een effectieve spaarrekening is altijd hoger alleen krijg je deze rente alleen indien je het geld minimaal een jaar op de rekening laat staan. Informeer daarom altijd bij de bank in kwestie in welke termijnen je de rente ontvangt. Is dat per jaar of per kwartaal of per maand?

Je kan onderhandelen over de spaarrente

Wat weinig mensen weten is dat het mogelijk is om te onderhandelen over de hoogte van de spaarrente. Echter is dat alleen het geval bij mensen die nogal veel vermogen hebben. Is dat bij jou het geval? Vraag dan de bank naar de mogelijkheden. Jij brengt voor hen geld in het laatje en daarom wil een bank best iets aan de spaarrente veranderen mocht je veel te bieden hebben.

Veiligheid

Sluit je een internetspaarrekening af? Bedenk dan dat alles via het internet verloopt. Veiligheid is in dat geval echt een belangrijk punt. Je voert namelijk veel gegevens online in. Alleen al voor de aanvraag en opening van een internetspaarrekening moet je veel gegevens online invoeren. Veiligheid gaat daarom boven alles. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je de computer goed beveiligt tegen aanvallen van buitenaf. Installeer betrouwbare beveiligingssoftware. Daarnaast controleer je altijd of je wel op het goede webadres (domeinnaam) actief bent. Controleer alle transacties met regelmaat en geef nooit je inloggegevens aan anderen.

Veel geld eventjes opzij zetten

In sommige gevallen kan het handig zijn om een groot geldbedrag even te parkeren op een spaarrekening. Misschien heb je van je ouders een schenking gekregen of je hebt een geldbedrag gewonnen. Als je ineens over veel geld beschikt maar dit geld wel binnenkort wilt gebruiken, dan plaats je dit geld het allerbeste in een deposito die kortlopend is. Je hebt al kortlopende deposito’s met een looptijd van een maand.

Veel geld gedurende een langere tijd parkeren

Heb je onlangs een flinke erfenis ontvangen of een flinke som geld gewonnen? Je hebt opeens de beschikking over veel geld en dit geld heb je niet meteen nodig, omdat je misschien al een goed gevulde geldrekening hebt. Het is dan verstandig om het geld voor een langere periode vast te zetten op een spaarrekening. Plaats het geld in een deposito. De maximale looptijd van deposito’s is 10 jaar en soms zelfs langer. Ook kan je het geld over meerdere deposito’s verdelen met verschillende looptijden. Zo kan je eventuele dalingen van rentes verdelen of juist profiteren van de stijgende rente in de toekomst. Let op: Vaak is het geheel onmogelijk om gedurende de looptijd van je spaargeld gebruik te maken.

Krediet - Geld lenen - Lenen - kredietje.be