Op deze pagina leggen we u uit wat een kredietakte is of te wel: de hypothecaire kredietakte voor het kopen van een woning. Voordat we u daarover uitleg geven, vinden we het belangrijk om alles wat daaraan voorafgaat met u te bespreken. Want voordat u een woning koopt is het belangrijk om de gevolgen van die aankoop (en met name de kosten) te overzien. Het kopen van een woning is een ingrijpende beslissing.Een woning kopen is één van de grootste beslissingen in uw leven

Bent u al jarenlang op zoek naar een woning? Of oriënteert u zich pas sinds kort en heeft u nog maar weinig woningen bezocht? Hoe het ook zij, de aankoop van een woning is één van de grootste beslissingen in uw leven. Voordat u daadwerkelijk een aankoop doet is het belangrijk om enkele zaken inzichtelijk te krijgen. De kans is groot dat u een hypothecaire kredietakte nodig heeft. Maar weinig mensen kunnen een woning betalen met eigen vermogen. Naast de aankoopwaarde van de woning zult u extra kosten maken. Deze komen dus bovenop de woningwaarde. Hieronder hebben we de kosten die u maakt op een rij gezet.

Welke kosten maakt u bij het aankopen van een woning?

Een woning kost geld. U zult daarvoor waarschijnlijk een hypothecaire lening moeten afsluiten. Naast de kosten van de hypotheek krijgt u te maken met extra bijkomende kosten. Zo kan een koop alleen geschieden in België als de overdracht via een notaris geschiedt. De notaris maakt daarvoor kosten. Zo betaalt u hem registratierechten en een ereloon. Het totaal van de kosten noemen we ook wel gewoon de notariskosten. De registratierechten bedragen in België momenteel tussen de 5 en 12.5 procent, afhankelijk waar u gaat wonen. In Brussel betaalt u 12.5 procent van de prijs van de woning.

Kosten voor het renoveren

Er zijn maar weinig mensen die direct hun woning betrekken zonder geld uit te geven aan de inrichting van de nieuwe woning. U richt deze natuurlijk geheel naar uw smaak in. Dat betekent dat de muren een likje verf krijgen, u een nieuwe vloer plaatst of renovaties uitvoert. Die kosten komen bovenop de aankoopprijs. Bij het kopen van een woning is het belangrijk om rekening te houden met de kosten voor eventuele renovaties en opknapwerk!

Hypothecaire kredietakte

U betaalt tevens kosten voor het laten registreren van uw kredietakte. Het openen van deze akte doet u bij de bank. De kosten daarvan kunnen oplopen tot enkele duizenden euro’s.

Informatie over de kredietakte

De hypothecaire kredietakte is niets anders dan een notariële akte. Uw hypotheek bevestigd u bij de notaris. Hij of zij schrijft uw hypotheek in. De notaris zal daarvoor een afspraak met u maken. De akte wordt voorgelezen en u krijgt uitleg over alle plichten en rechten die daarbij horen. Vervolgens zet u de handtekening onder de akte en vanaf dat moment is uw hypotheek definitief!

Krediet - Geld lenen - Lenen - kredietje.be