De correctie die de beurs heeft ondergaan naar aanleiding van de Corona pandemie lijkt reeds ver achter ons te liggen.

Niemand had dan ook maar durven dromen dat de beurs zich in een dergelijk snel tempo zou weten te herstellen. Heel wat mensen zijn het voorbije jaar ook begonnen met beleggen en hebben daarmee zeer aantrekkelijke rendementen weten te behalen. Voor anderen geldt dat ze een klein beetje de boot hebben gemist waardoor ze met het idee spelen om in het komende jaar 2022 te beginnen met beleggen. Uiteraard is dit mogelijk, alleen is er op dit ogenblik toch best sprake van uitzonderlijke marktomstandigheden. Overweegt u dus met andere woorden om in het komende jaar te starten met een beleggingsavontuur? Dan is het mogelijks geen overbodige luxe om u eerst even te gaan verdiepen in de onderstaande informatie.

Hoe interessant wordt beleggen anno 2022?

Niemand beschikt over de mogelijkheid om te voorspellen hoe de toekomst eruit zal komen te zien. Dit gezegd hebbende zijn er uiteraard wel bepaalde zaken die we op vandaag al weten waar we in het komende jaar rekening mee zullen moeten houden. De belangrijkste aandachtspunten zijn:

  1. De koersen noteren zowat allemaal op of rond hun all-time high;
  2. Inflatie zal naar alle waarschijnlijkheid in 2022 een belangrijke rol gaan spelen;
  3. De dreiging van de COVID-19 varianten blijft de wereld in de ban houden;
  4. Steunpakketten zullen door de overheden (in snel tempo) worden afgebouwd;

De bovenstaande vier aandachtspunten zijn alvast stuk voor stuk zeer belangrijk om als belegger rekening mee te houden. Dit omwille van verschillende redenen. In eerste instantie zorgt instappen op het moment dat de koersen op een all-time high niveau balanceren altijd voor extra risico’s. De kans dat een correctie of een crash er stevig in zal hakken is dan ook aanzienlijk. Dit niet in het minst wanneer er sprake is van een (aanzienlijke) overwaardering van de actuele koers.

Bovenstaande geldt uiteraard slechts in mindere mate voor beleggers die periodiek beleggen door middel van de dollar-cost-average methode. Afhankelijk van hoelang zij reeds beleggen is het immers mogelijk dat zij ook door periodiek te blijven investeren in 2022 nog steeds zullen kunnen rekenen op een zeer aantrekkelijk GAK of gemiddelde aankoopkoers.

Hoe bepalend wordt de inflatie?

Inflatie is een vervelend fenomeen dat altijd een zekere impact heeft op het bedrijfsleven. Ook als belegger dient u hier rekening mee te houden. Dit hoeft echter niet noodzakelijkerwijs te betekenen dat u het jaar 2022 als belegger echt moet schuwen. Wel zorgt dit ervoor dat het interessant kan zijn om uw beleggingsstrategie hieraan aan te passen. Dit bijvoorbeeld door vooral te gaan beleggen in bedrijven en sectoren die als “inflatieproof” kunnen worden bestempeld. Vooral de detailsector evenals bijvoorbeeld financiële en grote farmaceutische bedrijven worden dan vaak genoemd. Ook aandelen van prijsvechters of zogenaamde discounters zoals het Amerikaanse Target zouden dan overwogen kunnen worden. Het mooie van de meest gerenommeerde namen uit deze sectoren is bovendien dat ze ook nog eens dividend uitbetalen. Zo creëert u nog een extra stukje zekerheid.

Begin goed doordacht aan uw beleggingsavontuur

Het is moeilijk, zo niet onmogelijk, om op voorhand te stellen of een bepaald jaar een gunstig beursjaar zal zijn of niet. Dit geldt ook voor het jaar 2022. De hierboven aangegeven informatie in dit blogartikel heeft duidelijk gemaakt dat er zeker sprake is van bijzondere marktomstandigheden. Enerzijds hebben we immers nog steeds de dreiging van het Coronavirus en haar mutaties, maar anderzijds noteren heel wat aandelen en beursindexen op een all-time high. Bovendien is er ook nog eens het inflatiespook dat meer dan waarschijnlijk nog wel even rond zal blijven dwalen. Al deze verschillende aandachtspunten maken het best een uitdaging om te beginnen beleggen in 2022.

Bovenstaande gezegd hebbende is er een gouden regel onder beleggers en investeerders die zegt dat het onmogelijk is om de markt te timen. Een andere gouden regel zegt dan weer dat er door de jaren heen al veel meer geld door mensen is verloren met wachten op een correctie of crash dan er is verloren tijdens een dergelijke correctie of crash. Uiteindelijk herstelt de beurs zich in nagenoeg alle gevallen wel weer en noteren de meest solide aandelen na een bepaalde periode op een nieuwe all-time high niveau. Eén sleutelfactor is hierin echter bepalend en dat is “tijd”. Begin daarom goed doordacht aan uw beleggingsavontuur. Stap niet in met geld dat u niet kunt missen en hou een lange termijn beleggingshorizon aan. Wanneer u hier rekening mee houdt zult u kunnen vaststellen dat uw investeringen meer dan waarschijnlijk op termijn een gunstig rendement zullen weten op te leveren.

Krediet - Geld lenen - Lenen - kredietje.be