Als je actief bent in de wereld van cryptocurrency en regelmatig handelt op peer-to-peer-marktplaatsen, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de belastingregels omtrent deze inkomsten. Het is namelijk verplicht om je inkomsten uit cryptocurrency-verkopen op te geven bij de Belastingdienst. In dit artikel bespreken we alles wat je moet weten over belastingaangifte voor inkomsten uit cryptocurrency-verkopen op peer-to-peer-marktplaatsen.

Wat zijn peer-to-peer-marktplaatsen?

Peer-to-peer-marktplaatsen zijn platforms waar gebruikers direct met elkaar kunnen handelen, zonder tussenkomst van een derde partij zoals een exchange. Op deze marktplaatsen kunnen gebruikers cryptocurrency kopen en verkopen van andere gebruikers. Voorbeelden van bekende peer-to-peer-marktplaatsen zijn LocalBitcoins en Paxful.

Belastingplicht bij inkomsten uit cryptocurrency-verkopen

Als je inkomsten genereert uit cryptocurrency-verkopen op peer-to-peer-marktplaatsen, ben je verplicht om deze inkomsten op te geven bij de Belastingdienst. Dit geldt voor zowel particulieren als bedrijven. De Belastingdienst ziet cryptocurrency als vermogen en belast de inkomsten hieruit op dezelfde manier als andere vormen van vermogen, zoals spaargeld of beleggingen.

Hoe geef je inkomsten uit cryptocurrency-verkopen aan?

Om je inkomsten uit cryptocurrency-verkopen op peer-to-peer-marktplaatsen aan te geven bij de Belastingdienst, dien je een correcte belastingaangifte in te dienen. Hierbij is het belangrijk om alle transacties nauwkeurig bij te houden, inclusief de datum van de transactie, het bedrag in euro’s en de waarde van de cryptocurrency op dat moment.

Je dient je inkomsten uit cryptocurrency-verkopen op te geven in box 3 van je belastingaangifte, onder de noemer ‘overige bezittingen’. Hier geef je het totale bedrag aan vermogen aan, inclusief de waarde van je cryptocurrency op 1 januari van het betreffende belastingjaar.

Belastingtarieven voor inkomsten uit cryptocurrency-verkopen

De belastingtarieven voor inkomsten uit cryptocurrency-verkopen zijn afhankelijk van de hoogte van je vermogen. Over het vermogen boven de belastingvrije grens betaal je vermogensrendementsheffing, ook wel bekend als de vermogensbelasting. Deze belasting bedraagt 1,2% over het vermogen tot €50.000 en 1,6% over het vermogen daarboven.

Daarnaast dien je eventuele winst die je maakt bij het verkopen van cryptocurrency aan te geven als inkomsten uit overige bezittingen. Deze inkomsten worden belast tegen het tarief van box 3, wat neerkomt op 30% over het rendement op je vermogen.

Belastingaangifte doen als bedrijf

Als je als bedrijf actief bent in de handel van cryptocurrency op peer-to-peer-marktplaatsen, dien je je inkomsten uit deze activiteiten op te geven als winst uit onderneming. Je dient hiervoor een aparte belastingaangifte in te dienen en alle transacties en inkomsten nauwkeurig bij te houden.

Daarnaast dien je als bedrijf ook rekening te houden met eventuele btw-verplichtingen bij de verkoop van cryptocurrency. Als je als bedrijf regelmatig cryptocurrency verkoopt, kan het zijn dat je btw moet afdragen over deze transacties. Raadpleeg een belastingadviseur voor meer informatie over de btw-regels omtrent cryptocurrency-verkopen.

Conclusie

Het is belangrijk om je inkomsten uit cryptocurrency-verkopen op peer-to-peer-marktplaatsen correct aan te geven bij de Belastingdienst. Door alle transacties nauwkeurig bij te houden en op tijd je belastingaangifte in te dienen, voorkom je problemen met de Belastingdienst en kun je zorgeloos blijven handelen in cryptocurrency. Raadpleeg indien nodig een belastingadviseur voor meer informatie en advies op maat.

Krediet - Geld lenen - Lenen - kredietje.be