De eurozone staat opnieuw voor een recessie, maar veel gevaarlijker dan de nerveuze reactie van de financiële markten, is de groeiende frustratie bij de burgers, waarschuwt Robert Peston in de Times of Londen:

‘De grootste economieën van de eurozone – Italië, Frankrijk en Duitsland – slagen er niet in aan stagnatie te ontsnappen en zitten op dit moment waarschijnlijk al in recessie. Doch het ware gevaar is niet het soort financiële rampscenario dat drie jaar geleden de Europese muntunie al zo na deed imploderen. De belofte van de Europese Centrale Bank dat ze garant stond voor de balansen van banken en overheden heeft dat risico grotendeels opgevangen. 

Een veel groter gevaar is het politieke verval – burgers van de eurozone die in steeds grotere getallen de traditionele politieke partijen de rug toekeren en met hun stem protesteren om zo duidelijk te maken dat ze de muntunie als een trage, maar onstopbare trein richting de armoede beschouwen.’

De euro is gedoemd te mislukken, net zoals de lire, de drachme en de peseta mislukt zijn. Daarom kunnen we in mijn ogen beter nu stoppen en de verliezen beperken, dan te wachten tot de eurozone volledig in elkaar dondert, schrijft Edin Mujagic op Jalta.nl.

“Is het niet duur uit de euro te stappen? Ja, ongetwijfeld. Maar het is óók duur erin te blijven en de kans is groot dat dat uiteindelijk duurder zal zijn – als het het al niet is – dan ermee te stoppen.

(…) Horst Siebert, een Duitse econoom, zei in de jaren negentig dat de euro geen succes zou worden als de muntunie niet ten noorden van de Alpen ophield. Hij had gelijk. De economische modellen en financieel-economische normen en waarden ten noorden van de Alpen en ten zuiden ervan verschillen van elkaar als dag en nacht.

De enige manier waarop de euro kan blijven bestaan, is als óf wij het economisch model van de Club Med-landen omarmen óf zij ons model gaan hanteren. Het mag duidelijk zijn dat de zuidelijke landen zich niet willen aanpassen. Dan moeten wij er dus maar uit. Of wil men (…) liever dat wij ons aan de Club Med gaan aanpassen?”

Bron: express.be

author avatar
Klaas Oostendorp
Krediet - Geld lenen - Lenen - kredietje.be