In België kennen we tientallen vormen van geldleningen omdat wij Belgen vrijwel alles achteraf kunnen betalen. In de regel zijn er een aantal soorten geldleningen die een grote populariteit hebben, terwijl anderen slechts mondjesmaat gebruikt worden. In dit artikel kijken we naar de grootste soorten geldleningen in België en waarom deze manieren om geld te lenen zo populair zijn. Bent u op zoek naar een geldlening, dan hebt u na het lezen van dit artikel een duidelijk overzicht van de mogelijkheden en maakt u gemakkelijk een keuze tussen de verschillende soorten geldleningen.

Doorlopend krediet

Een doorlopend krediet is een flexibele manier van lenen waarmee u korte tekorten tijdelijk kunt opvangen. Bij een doorlopend krediet krijgt u een bedrag mee dat u maximaal kunt lenen, ter illustratie €10.000,-. U kunt ervoor kiezen dit bedrag in een keer op te nemen, maar u hoeft helemaal niets te lenen. Daarnaast betaalt u geen geld over het bedrag dat u niet leent. Hierdoor is een doorlopend krediet een veilige manier van lenen wanneer u snel een klein of een groter bedrag nodig hebt. Ten slotte bepaalt u bij een doorlopend krediet zelf wanneer en hoeveel u terugbetaald. Over het openstaande bedrag blijft u simpelweg rente betalen.
NL Banner 728x90

Persoonlijke lening

Bij een persoonlijke lening leent u in één keer een volledig bedrag. Dit bedrag lost u af gedurende de looptijd van de persoonlijke lening, welke ook bij het afsluiten van de persoonlijke lening wordt bepaald. Bij deze vorm van lenen weet u dus altijd waar u aan toe bent. Wanneer we de persoonlijke lening vergelijken met een doorlopend krediet is deze iets duurder door de vaste rente. Echter loopt u geen enkel risico bij wijzigingen van rente en hebt loopt u niet het risico om meer te lenen dan u eigenlijk nodig hebt.

Comfort loan NL Image Banner 975 x 90

Persoonlijke lening Image Banner 728 x 90

Minikrediet

Een minikrediet is een relatief dure vorm van lenen waarbij u het geld ontzettend snel op uw rekening heeft staan. Door middel van een simpele aanvraag via internet of zelfs het zenden van een sms staat het geld al binnen één uur op uw rekening. U betaalt het geleende bedrag vervolgens binnen ongeveer 20 dagen terug aan de kredietverstrekker. Let er dus bij het afsluiten van een minikrediet op dat u dit bedrag na 20 dagen ook op uw rekening heeft staan.

Creditcard

Een creditcard zal bij de meeste Belgen bekend staan als een betaalmiddel, maar het is ook een relatief dure vorm van lenen. Bij een creditcard betaalt u namelijk alles en wordt het eenmaal per maand van uw rekening afgeschreven. Over het bedrag dat u hebt betaald met uw creditcard wordt gemiddeld genomen een fee van ongeveer 2,5% berekend. Wilt u geld opnemen met uw creditcard, dan bent u een vast bedrag per opname kwijt.

NL Mastercard 728x90 - PICTO

Visa cashback NL Image Banner 728x90

Hypotheek

Voor het financieren van kapitaalgoederen zoals een eigen woning kunt u kiezen voor een hypotheek. Hierbij leent u een groot bedrag, waarbij de aangeschafte kapitaalgoederen als onderpand voor de hypothecaire lening gebruikt worden. Vervolgens kan de hypotheek in maandelijkse termijnen terugbetaald worden. Afhankelijk van de gekozen hypotheekvorm staat het te betalen maandbedrag vast of betaalt u in het begin meer dan aan het einde van de looptijd.

Krediet - Geld lenen - Lenen - kredietje.be