Volgens een onderzoek van ING stijgt de schuldenlast in België sneller dan in andere Europese landen.

Ruim tachtig procent van deze schulden bestaat uit hypothecair krediet. Ook het aantal woonkredieten neemt toe, net als de gemiddelde hoogte van het bedrag waarvoor deze worden afgesloten. Het hebben van schulden kan op verschillende vlakken vervelende gevolgen hebben en daarom is het goed dat er een instelling is die zicht houdt op de Belgische schulden. De CKP is de instelling die dit doet.

Wat doet de CKP?

De CKP staat voor de Centrale kredieten aan particulieren. Deze centrale registreert alle gegevens over de lopende contracten van het krediet van Belgische consumenten en alle in België verleende hypothecaire kredieten. De CKP speelt een belangrijke rol in het tegengaan van schulden bij inwoners van België. Niet alleen de kredieten worden geregistreerd, maar ook eventuele wanbetalingen. Kredietgevers zijn verplicht om de CKP te raadplegen voor ze (al dan niet) krediet toekennen, zodat ze kunnen inschatten of de aanvrager wel in staat is om het verleende krediet terug te betalen. Doel hiervan is versterking van de maatregelen om overmatige schulden bij Belgische particulieren te voorkomen.

Hoe werkt dat?

De CKP registreert dus twee dingen: ten eerste de alle gegevens over de lopende Belgische consumentenkredieten en ten tweede alle gegevens over de verstrekte hypothecaire kredieten in België. De Centrale bestaat uit twee verschillende luiken: een positief en een negatief luik. In het positieve luik staan alle gegevens geregistreerd over de lopende kredietovereenkomsten, zowel de consumentenkredieten als de hypothecaire kredieten. Het negatieve luik wordt ook wel de Zwarte lijst genoemd. Hierin staan alle wanbetalers: de mensen die hun krediet niet op tijd hebben afgelost. Bent u hiermee getekend voor het leven? Gelukkig niet. Als u uiteindelijk alles hebt afgelost, blijven uw gegevens nog een jaar lang bewaard. Daarna worden zij verwijderd en begint u met een schone lei.

Gevolgen Zwarte lijst

Kunt u dan helemaal geen krediet meer krijgen als u op deze Zwarte lijst staat? Zo erg hoeft het niet te zijn; het is niet uitgesloten dat u toch (extra) krediet kunt krijgen. De potentiële kredietverschaffer zal echter wel extra kritisch zijn en u extra goed aan de tand voelen over uw situatie. Als hij tot de conclusie komt dat u wel in staat bent om terug te betalen, is het goed mogelijk dat hij het krediet wel verleent. Er bestaat echter wel een aanzienlijke kans dat u het krediet niet krijgt als u op de Zwarte lijst staat. Uiteindelijk is dit voor uw eigen situatie waarschijnlijk ook beter; het gaat er immers om dat u niet (extra) in de schulden komt.

Wie kan uw gegevens zien?

Aangezien informatie over uw kredieten en eventuele betalingsachterstanden persoonlijke en vertrouwelijke informatie is, is het van belang dat hier op een discrete wijze mee omgegaan wordt. Het kan immers grote gevolgen voor u hebben als deze informatie zomaar op straat komt te liggen. Daarom kan niet iedereen de gegevens van het CKP zomaar inzien. Om te beginnen kunt u natuurlijk uw eigen gegevens inzien. Daarnaast kunnen alle kredietverschaffers met een erkenning van FOD Economie uw gegevens inzien. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan banken, financieringsmaatschappijen en verkopers op afbetaling.

Krediet - Geld lenen - Lenen - kredietje.be