Natuurlijk wil je het liefste niet teveel betalen. Dat is zo als je een nieuwe broek gaat kopen, een huis of een andere auto. Het is daarom ook niet vreemd dat mensen zo graag iets met een korting kopen. En met een lening is dat natuurlijk ook het geval. Echter er zijn vaak geen leningen met een korting. Dus daar kun je lang naar zoeken. Waar je wel naar kunt zoeken is de goedkoopste lening. De vraag echter is of een zeer goedkope lening wel verstandig is. Welke voorwaarden gelden er bij de goedkoopste lening? En waar moet je op letten? Moet je letten op de rente of zijn er nog andere zaken?

Comfort loan NL Image Banner 975 x 90

Een lage rente bij je lening

Als je op zoek gaat naar de laagste rente dan is dat vaak erg gemakkelijk. Je kunt op het internet op zoek gaan naar een vergelijkingswebsite of een website waar alle aanbieders hun rente publiceren. Daar kun je dan al heel snel zien welke rente het laagste is. Ook kun je natuurlijk op zoek gaan naar een lage rente met de hulp van een lening adviseur. Een tussenpersoon in assurantiën en leningen kan je hier vaak uitstekend bij helpen. Je kunt dan vaak al snel de laagste rente voor een lening vinden. Het is goed om hier naar op zoek te gaan. Daar is uiteraard niets mis mee. Echter betekent de laagste rente ook de laagste maandlasten?

De maandlasten!

De maandlasten van een lening zijn opgebouwd uit een deel aflossing en een deel rente. Logischer wijs zou je concluderen dat een lagere rente ook direct betekent dat je een lagere maandlast hebt. Dat is echter niet altijd het geval. Als je namelijk een persoonlijke lening hebt dan zul je de lening ook in een aantal jaren gaan aflossen. De aflossing kan dan een stuk hoger zijn dan bij bijvoorbeeld een doorlopend krediet. Bij een doorlopend krediet heb je namelijk meer flexibiliteit en zijn er geen echte harde afspraken gemaakt over de aflossing van de lening. Toch zijn hier ook weer verschillen. Zo is er een doorlopend krediet met regeling voor 0 procent, 1 procent, 1,5 procent of 2 procent aflossing. En dit betekent dat er wordt gekeken naar het opgenomen bedrag of naar de complete kredietsom. Een kredietsom van 10.000 euro en een 1 procent regeling kent dan een maandlast van 100 euro per maand. Hier zit dan ook de rente bij in. Je begrijpt dat als je een 2 procent regeling hebt bij het doorlopende krediet, dat dan je maandlasten ook hoger zijn.
Een krediet met een lage rente een een 0 procent regeling (je hoeft alleen maar de rente te betalen) is dan natuurlijk het beste. Je zult dan de laagste maandlasten hebben. Het nadeel is dat je niets aflost en tot in de eeuwigheid van dagen rente zult betalen over je openstaande saldo van je doorlopende krediet.

Een andere benadering

Een andere benadering om de goedkoopste lening te vinden is om te kijken naar de algehele looptijd en alle rentelasten die je dan maakt. Je kijkt dan niet naar de maandlasten, maar naar de complete kosten. En dan kan plotseling een persoonlijke lening met een hoge aflossing een stuk interessanter zijn. Als je dus de ruimte hebt om meer af te lossen en om wat hogere maandlasten te betalen, dan is dat een betere keuze. Zeker omdat je dan ook na een paar jaren helemaal verlost bent van de lening. En dat is natuurlijk ook een heerlijk gevoel.

Kies voor de lening die bij jou past en staar je niet direct helemaal blind op de maandlasten. Kijk wat verder dan je neus lang is en kijk ook naar de toekomst.

 

Krediet - Geld lenen - Lenen - kredietje.be