Een kredietkaart of creditcard is een betaalmiddel dat zijn oorsprong kent in de jaren ’50. Het is een pas waarmee betalingen kunnen worden uitgevoerd die pas nadien moeten betaald worden. Terwijl het vroeger een kaart was die vooral aan de rijkere klasse en zakenmensen  werd toegekend, is het tegenwoordig voor iedereen beschikbaar. De groei is enorm snel gerealiseerd door bedrijven als American Express, VISA en MasterCard. Zij wisten een groot netwerk uit te bouwen waardoor de kredietkaart op tal van locaties te gebruiken was. Mede daardoor zijn deze drie bedrijven momenteel de marktleider op vlak van kredietkaarten. Door de snelle opmars heeft zo goed als ieder gezin er minstens één in hun bezit.  Maar is het wel een slimme aankoop? Kunnen we zo’n creditcard tegenwoordig niet meer missen? De voor- en nadelen staan hieronder opgesomd.

Visa cashback NL Image Banner 300x250

De voordelen van een kredietkaart

Met een kredietkaart kan je overal betalen. De meeste kredietkaarten worden geaccepteerd in bijna alle landen van de wereld, waardoor je makkelijk en eenvoudig transacties kan doorvoeren. Bij een bankkaart kan dit nogal omslachtig zijn. Ook online kan je aankopen betalen met behulp van een creditcard. Het grote gemak van een kredietkaart en dé reden voor veel mensen om er één aan te schaffen is het gemak om pas op het eind van de maand te betalen. Zo hoef je dus niet te wachten tot er geld beschikbaar is alvorens je een aankoop kan financieren. Daarbij komt dat er geen extra kosten worden aangerekend, terwijl bij een andere vorm van lenen altijd rente moet worden betaald. Verder zijn er nog enkele kleine voordelen die vaak over het hoofd worden gezien. Zo kan een kopie van je kredietkaart als onderpand worden gebruikt, waardoor je geen waarborg moet betalen wanneer je iets huurt. Sommige kredietkaarten maken gebruik van een spaarsysteem, waardoor je na een bepaald bedrag dat je hebt uitgegeven korting kan krijgen bij verschillende winkels of op het internet.

BENL - Mastercard - Masque - October 2016 - 840x150

De nadelen van een kredietkaart

Klinkt natuurlijk allemaal leuk, maar een creditcard heeft ook nadelen. Zo betaal je een jaarlijkse bijdrage om van de dienst gebruik te maken. Dit bedrag varieert per instelling. Verder is de rente heel hoog wanneer je niet tijdig kunt terugbetalen. Wees dus voorzichtig alvorens je iets aankoopt, want je koopt in principe met geld dat je nog niet hebt. Het vervelendste aan kredietkaarten is wellicht de kans op fraude. Hoewel er zeer veel moeite wordt gedaan om kwade bedoelingen te voorkomen, zijn er nu en dan mensen die succesvol anderen kunnen oplichten door kredietkaarten te kopiëren of misbruiken. Wees dus altijd alert!

Krediet - Geld lenen - Lenen - kredietje.be