Al ooit gehoord van Ralph Scheider en Frank X. McNamara? Waarschijnlijk niet, maar toch zijn beide mannen belangrijker dan je zou denken. Weinig mensen weten het, maar aan hen hebben we een groot deel van onze collectieve rijkdom te danken. Scheider en McNamara waren namelijk de eersten die brood zagen in een kredietkaart.

NL Image Banner 468x60

Vandaag is het leven zonder kredietkaart haast ondenkbaar, maar tot een aantal jaar geleden was een kaart eerder een absurd hebbedingetje, een gadget dat voornamelijk werd gebruikt door rijke zakenlui en globetrotters. De gemiddelde consument leerde de kredietkaart kennen aan de hand van grote namen zoals VISA en MasterCard. Zij wisten het imago van de kredietkaart om te vormen van luxeobject tot een bruikbare en praktische betaalpas. Anno 2013 kom je dan ook zelden een gezin tegen waarin er nog geen gebruik wordt gemaakt van een kredietkaart. De populariteit van de kaart hangt ook nauw samen met het eigenlijke betalingsprincipe. De afgelopen jaren nam het gebruik van de kredietkaart dan ook alleen maar toe. Het grote verschil met de algemeen bekende debetkaart is het feit dat eender welke betaling met een kredietkaart niet dadelijk van je rekening wordt afgeschreven. Dat betekent dat een kredietkaart effectief gezien kan worden als een persoonlijke lening. De mate van de lening hangt natuurlijk af van het type kredietkaart; of liever, het eigenlijke inkomen van de kaarthouder.

Her en der hoor je nog wel eens iemand mopperen over kaarten die worden gestolen en de grote sommen geld die dan verdwijnen, maar sinds de intrede van de kaart met pincode komen zulke verhalen niet meer voor. Dankzij de introductie van de pincode werd de kloof met de debetkaart verkleind, op die manier werd het voor de consument mentaal ook makkelijker om gebruik te maken van de kredietkaart. Wilde je een aantal decennia geleden betalen met je kaart, dan werd je verplicht om je handtekening achter te laten. Geen groot euvel, maar een vervelende tussenstap die heel wat mensen afschrikte. Tegenwoordig kan je zowat bij elke grootbank een kredietkaart aanvragen, vaak zelfs aan erg interessante voorwaarden. Een bijkomend voordeel is dat je met de moderne kredietkaart ook makkelijk geld kan opvragen aan betaalautomaten. Ook op dat punt werd de afstand met de debetkaart aanzienlijk verkleind.

Of je een kredietkaart nu beschouwt als een handig betaalmiddel in noodgevallen of als een uitbreiding van je inkomen, het is erg moeilijk om deze unieke betaalpas uit ons bestaan weg te denken.

Krediet - Geld lenen - Lenen - kredietje.be