Een auto kopen geeft een leuk gevoel. Je kan weer met een nieuwe of 2dehands wagen de baan op. Het gevoel dat je krijgt als je de eerste keer instapt is onbeschrijfelijk.

Je wil dan vaak je auto laten zien aan vrienden en familie. Ook al staan we nog zoveel in de file, de verkoop van auto’s is hierom niet minder. We hebben een auto nodig voor werk, hobby’s, familie bezoek en eventueel op reis gaan. Maar hoe ga je alles betalen, een belangrijk gegeven waar je vaak niet aan denkt als je die nieuwe auto ziet staan. Het is wel iets waar je stil moet bij staan en even op zoek gaan naar de beste optie.

Geld lenen voor een auto is iets wat alle dagen aan bod komt in een bank, het is niets nieuws en we doen het zo vaak. Net omdat het bedrag te groot is om cash zelf te betalen. Een voorschot zal waarschijnlijk wel nog lukken, maar het volledige bedrag niet. Het gaat vaak ook over een groot bedrag, een nieuwe auto of zelfs een tweedehands wagen nemen al enkele duizenden euro’s uit je budget. Met een lening kan je dat dus allemaal betaalbaar houden. Zo betaal je maandelijks af voor je auto. Je voelt het minder aan de portefeuille en je kan toch al met de nieuwe wagen rijden.

Maar hoe ga je nu te werk als je geld wil lenen voor een auto. Dat is eigenlijk vrij eenvoudig. Je kan via het internet op zoek gaan naar een lening en starten met een autolening simulatie. Elke bank heeft deze op hun website staan en jij kan deze gratis en vrijblijvend gebruiken. Vul die simulatie in en je ziet al snel wat je maandelijks moet afbetalen. Dat bedrag is ook al inclusief de kosten. Let goed op het JKP of jaarlijks kosten percentage, dat cijfer geeft weer of je veel of weinig kosten moet betalen. Elke bank brengt een ander percentage in rekening voor een autolening, dus als je daar wat vergelijk kan doen, zie je snel de goedkoopste autolening te voorschijn komen.

Aan de hand van je inkomsten en uitgaven kan je zelf ook berekenen hoeveel je kan lenen. Banken laten toe dat je ongeveer 1/3e van je inkomsten kan uitgeven aan leningen. De ene bank is hier soepeler in dan de andere, maar die regel zal je overal wel te horen krijgen. Aan de inkomsten kant kan je alles uit loondienst of zelfstandige activiteit. Aan de uitgaven kant zijn het andere leningen of alimentatie die je moet aangeven. Het verschil tussen die twee is dus wat overblijft om te leningen. Heb je geen uitgaven te vermelden, nog beter natuurlijk. Een bank wil het risico steeds zo laag mogelijk houden bij een lening en bij een klant. Als ze merken dat je te weinig inkomsten hebt dan kan het zijn dat ze de lening weigeren. Je zal hier pas een sluitend antwoord op krijgen als je effectief de lening wil aanvragen.

Krediet - Geld lenen - Lenen - kredietje.be