Een lening afsluiten voor een woning is in fiscaal opzicht aantrekkelijk. Daarom is het niet verwonderlijk dat wij Belgen maar wat vaak gebruik van een hypothecaire lening maken.

U kunt de lening in uw belastingaangifte verwerken zodat u kan profiteren van fiscale voordelen. Verwerk een hypothecaire lening echter wel op een juiste manier. En dat is nou net voor veel Belgen een probleem. Zij vinden het lastig om de gegevens van de lening op een correcte manier in te vullen. En dat is er niet eenvoudiger op geworden sinds onze laatste staatshervorming. Wij leggen u hieronder in het kort uit hoe u de woonlening moet verwerken in uw aangifte.

Woonkrediet plaatst u in vak IX

Uw woonkrediet plaatst u om te beginnen altijd in vak IX. Vak IX is de laatste tijd flink uitgebreid. Zo zijn er maar liefst 55 nieuwe codes aan toegevoegd. Deze vak is daardoor ingewikkelder geworden om in te vullen. Gebruik voor uw aangifte altijd een schema. Anders is het lastig om de aangifte te doen. Of maak gebruik van een gids. Hieronder leggen we u uit hoe u een woonbonus kan ontvangen.

Het ontvangen van een woonbonus

Wat zijn de voorwaarden voor een woonbonus? Geld lenen voor een eigen woning is fiscaal aantrekkelijk. Maar u moet dan wel aan een paar voorwaarden voldoen. Sinds enkele jaren terug kan u alleen nog profiteren van fiscale voordelen op een hypothecaire lening indien de lening wordt gebruikt voor uw eigen (en ook enige!) woning. Dan komt u in aanmerking voor de woonbonus. U moet dus een eigen woning hebben en dat moet ook uw enige hoofdverblijf zijn. Leningen voor bijvoorbeeld een tweede woning zoals een vakantiewoning, daarvoor kan u geen woonbonus ontvangen.

De woonbonus bestaat uit intresten, premies en kapitaalaflossing

Uw woonbonus waar u recht op heeft als u aan alle voorwaarden voldoet, die bestaat uit de intresten die u daarvoor heeft betaald en dat tezamen met de premies voor een levensverzekering die u voor de lening heeft afgesloten én de kapitaalaflossingen. Woonbonussen leveren Belgen heel wat fiscaal voordeel op. Het is belangrijk dat u daarom bij het invullen van uw belastingaangifte daar voldoende energie en tijd in steekt. De woonbonus bestaat dus uit alle intresten, premies en kapitaalaflossing in het afgelopen jaar.

Goedkope woonlening aanvragen via Kredietje.be

Op Kredietje.be heeft u de mogelijkheid om een woonlening of hypothecaire lening af te sluiten. Ga naar het menu en zoek naar een geschikte lening voor uw woning.

Krediet - Geld lenen - Lenen - kredietje.be